Skleník ze skla, ale i polykarbonátu – čím se řídit při výběru materiálu?

Chataření a zahradničení – to jsou v Česku velmi oblíbené aktivity, které snad nikde jinde ve světě nedosáhly takové popularity. S příchodem jara se pak všichni ti, kdo hospodaří na své zahradě, samozřejmě pouští i do výsevu a předpěstování sazenic. Zatímco někteří se úrody dočkají až v létě, ti, kdo mají k dispozici skleník, se mohou z prvních plodů své práce radovat mnohem dříve a zároveň si pěstitelskou sezónu užít i déle. Právě proto jsou mezi zahrádkáři skleníky velmi oblíbené, jejich pořízení by však měl přecházet důkladný výběr…

Základní otázkou při výběru zahradního skleníku je materiál, z něhož bude zhotoven. Jednou věcí je konstrukce (obvykle pozinkovaná ocel), druhou materiál samotné výplně. Ačkoliv totiž termín „skleník“ předznamenává, že je ze skla, dnes jsou možnosti širší a užít lze např. komůrkový polykarbonát. O tom, který z těchto dvou materiálů je vhodnější, by samozřejmě bylo možné dlouze polemizovat. Faktem ale je, že donedávna bylo nejčastější volbou rozptylové skleníkové sklo – to nejenže umožňuje skvělou světelnou prostupnost, ale také jej lze snadno vyčistit. Zároveň je třeba říci, že sklo dokáže odolat běžným povětrnostním podmínkám a také krupobití. Jelikož samotné sklo ale něco váží, je třeba myslet na to, že celá konstrukce je bytelná (a tedy i dražší) a stavba vyžaduje také betonové základy.

Skleník GROWSPOT KN se skleněnými výplněmi.

Snad i kvůli snaze ulehčit si (obrazně i ryze prakticky) práci tak na popularitě v posledních letech získávají skleníky, jejichž výplně jsou z komůrkového polykarbonátu. A není divu – ve srovnání se sklem je tento materiál odolnější vůči poškození a rozbití, obrovským plus je však právě i jeho nízká hmotnost, díky čemuž je snazší také samotná montáž skleníku, dokonce není nutné ani budovat pevné základy. Polykarbonátový skleník tak stačí upevnit k zemi pomocí kotevních prvků, ty by měly obvykle sahat cca do hloubky 60-80 cm. Jedinou „nevýhodou“ je životnost – ačkoliv kvalitní skleníky s polykarbonátovými výplněmi samozřejmě poslouží po dobu 15-20 let, ty skleněné jsou právě díky robustní konstrukci prakticky „věčné“. Nabídka jak polykarbonátových, tak i skleněných skleníků je však dnes tak široká, že uspokojí nároky každého zákazníka, inspirovat při výběru se můžete např. v nabídce společnosti Buildex, která se mj. specializuje právě na prodej skleníků mnoha různých typů.

Ačkoliv volba materiálu, z něhož bude skleník vyhotoven, je samozřejmě klíčová, opomenout byste neměli ani některé další ryze praktické otázky – především pak výšku skleníku (jistě totiž nechcete např. zalévat v předklonu, což se při špatném výběru může stát). Dalšími možnými úskalími mohou být dveře (volit můžete posuvné, s panty…), okna, jednoduše řečeno, i výběr a stavba skleníku je věda. Proto se neostýchejte obrátit s žádostí o radu na odborníky (např. z již zmiňované společnosti Buildex), kteří dokáží pomoci při výběru tak, aby skleník odpovídal nejen vašim potřebám, ale třeba i terénu, kam jej plánujete umístit. A když začnete s výběrem hned, třeba ještě stihnete i letošní „předjarní“ skleníkové zahradničení.