Dámské parfémy: jasmínová symfonie

V současné době je jasmín označován za krále květin ve světě voňavkářství. Ve 20. století byl mezi parfuméry populární výraz „no perfume without jasmine“, což znamená, že bez použití jasmínu nelze představit žádnou vůni, i když se jednalo o jeho funkční roli.

Dnes skoro všechny jarní a letní dámské parfémy https://makeup.cz/categorys/324237/ obsahují tuto sofistikovanou vonnou složku.
Jasmín se rozšířil a stal se slavným díky cestovatelům, kteří prostě nemohli odolat okouzlující vůni této květiny. Stalo se to v 16. století, kdy jasmínové plantáže pokrývaly velkou plochu Provence, především v slavné francouzské parfémové osadě Grasse. A už v 19. století se jasmín začal používat v parfémovém průmyslu po celém světě. Existuje věda aromologie, která studuje vlastnosti květiny a jak její vůně na nás působí. Jasmín má podle ní zklidňující účinek a je vhodný pro relaxaci. Toto je velmi optimistická poznámka – snadno odstraňuje úzkost a depresi. A současně je jasmín docela všestranný – stejně dobře se prolíná s jinými akordy jak v orientálních, tak i v květinově-ovocných kompozicích. Koření, dřevo, pižmo, violka a dokonce i tabák tvoří s ním lakonickou harmonii.

Pěstování jasmínu

Jasmín nakvétá koncem srpna a kvetení trvá často až do října. Na jeden litr esence je potřeba cca sedm milionů květin. V přírodě existuje asi 200 odrůd jasmínu, ale pouze dvě hlavní se používají v parfumerii – velkokvěté a sambac. Sambac je průhledný, jemný a ovocný, pochází z Asie. A velkokvětý je jasnější, vášnivější a těžší. Ten je původně ze Španělska, kde se jasmín také pěstuje a je dokonce známý jako “španělský jasmín”. Nejoblíbenější je však jemná vůně jasmínu, která se získává zvláštním způsobem. Jasmínové květy se musí sbírat za úsvitu, když slunce osvětluje okvětní lístky jemným a magickým světlem. Za tak krátkou dobu je možné sebrat jen malé množství květů, ale právě tak získáte ten nejjemnější aromatický olej.

Využití v parfumerii

Pro milovníky jasmínové vůně byl vytvořen parfém Diorissimo od značky Christian Dior. V jeho kompozici se jasmín prolíná s konvalinkou. Okouzlující vůni jasmínu je věnována řada dalších kompozic: Voile de Jasmin od značky Bvlgari, slavný Honeysuckle & Jasmine od Jo Malone, La Vie est Belle od Lancome. Jasmín je v parfémovém průmyslu opravdu neobvyklou květinou. Tuto vůni nelze zaměnit s žádnou jinou, protože je svěží, jemná, ale současně trpká, někdy i mírně hořká. Kompozice s jasmínovými notami jsou ideální volbou pro romantické dívky, které milují nenápadné vůně a nádherné dámy, které upřednostňují večerní parfémy. Na první pohled se jasmín jeví jako obyčejná a jednoduchá vůně, ale ve skutečnosti s je mnohostranná a neobvyklá.