Sloupsko-šošůvské jeskyně, to je krása v podzemí Moravského krasu

Zažijte tajemné a čarokrásné kouzlo podzemních prostor Sloupsko-šošůvské jeskyně v Moravském krasu. Čeká vás putování labyrintem chodeb a dómů s propastmi, pestrá krápníková výzdoba a mnoho zajímavostí. Objevte největší zpřístupněný jeskynní komplex v České republice.

Moravský kras, to jsou Sloupsko-šošůvské jeskyně

V Moravském krasu, který patří mezi nejvýznamnější krasové oblasti ve střední Evropě, se ukrývá jeden z nejúchvatnějších podzemních prostorů, Sloupsko-šošůvské jeskyně. Jsou ponorovým dvoupatrovým jeskynním systémem, vytvořeným erozní činností Sloupského potoka a součástí nejdelšího jeskynního systému v České republice – Amatérské jeskyně.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Navštivte Sloupsko-šošůvské jeskyně u městečka Sloup a zažijte nezapomenutelné dobrodružství a krásu krasového podzemí. Pojďte poznat světově významnou paleontologickou a archeologickou lokalitu.

Prohlídková trasa Sloupsko-šošůvskými jeskyněmi. Zdroj: Správa jeskyní České republiky
Prohlídková trasa Sloupsko-šošůvskými jeskyněmi. Zdroj: Správa jeskyní České republiky

Poznejte poklady Sloupsko-šošůvské jeskyně

Pří prohlídce s průvodcem přijdete vstupním portálem a chodbou do jeskyně Nicové, která byla pojmenována podle nickamínkové výzdoby na stěnách. Eliščina jeskyně vás ohromí překrásnou krápníkovou, sintrovou a nickamínkovou výzdobou a také vynikající akustikou při hudebních produkcích.
Staré skály začínají mohutnou Gotickou chodbou, na jejímž konci vás čeká 65 metrů hluboká Stupňovitá propast a další úžasný zážitek, přechod po můstku přes propast.
Kolem Kolmé propasti dojdete do prostor objevených prof. Karlem Absolonem. Klenotem těchto zákoutí a celých Sloupsko–šošůvských jeskyní je Nagelova propast, jejíž půdorysné rozměry ji řadí mezi nejmohutnější podzemní propasti v České republice.
Stříbrná chodba své pojmenování dostala podle třpytících se krystalků sintrové výzdoby. V jeskyni zvané Kůlna uvidíte, jak žili pravěcí lidé.

Krasová výzdoba Sloupsko-šošůvské jeskyně. Zdroj: Správa jeskyní České republiky
Krasová výzdoba Sloupsko-šošůvské jeskyně. Zdroj: Správa jeskyní České republiky

Krátká, zimní, bezbariérová i adrenalinová prohlídka

Při návštěvě Sloupsko-šošůvské jeskyně si můžete vybrat z následujících okruhů:

  • krátký okruh, cca 70 min., délka 890 m, 202 schodů
  • dlouhý okruh, cca 110 min., délka 1760 m, 303 schodů
  • zimní prohlídka, cca 90 min., délka 950 m, 147 schodů
  • zážitkový okruh „Po stopách Nagela“ vede dolním patrem jeskyní a délka prohlídky, která je možná pouze po předchozí rezervaci, trvá asi 2 až 3 hodiny
  • bezbariérová trasa (pro vozíčkáře), rozsah prohlídky je dle dohody

Doporučení: prohlídku jeskyní nedoporučujeme osobám obtížně zdolávajícím schody; teplota vzduchu v jeskyních se pohybuje kolem 8 st. C, doporučujeme přiměřené oblečení; s ohledem na délku trasy a nerušený průběh prohlídky nedoporučujeme vstup dětem do tří let.
Bližší informace o otevírací době a vstupném najdete na webových stránkách Správy jeskyní České republiky.

Kde najdete Sloupsko-šošůvské jeskyně?

Kraj: Jihomoravský
Okres: Blansko
Městys: Sloup

Kontakt

Správa jeskyní České republiky
Sloupsko-šošůvské jeskyně
679 13 Sloup v Moravském Krasu
tel.: +420 516 435 335
e-mail: sloupskososuvske@caves.cz
www.caves.cz/jeskyne/sloupsko-susuvske-jeskyne

Tip na fajn výlet

Pojďte s fajn výlety na toulku pozoruhodnou krajinou Moravského krasu po naučné stezce Josefovské údolí, nebo proplujte krasové podzemí na lodičce po říčce Punkvě při návštěvě Punkevních jeskyní.