Podvody ve virtuálním světě: Muž na Blanensku byl okraden o více než půl milionu korun

BLANSKO, BŘECLAV – Policisté na Blanensku se v těchto dnech zabývají případem, ve kterém padesátiletý muž během jednoho dne přišel na počítači postupně o své úspory.

Dosud neznámý pachatel přesvědčil poškozeného muže z Blanenska k instalaci programu AnyDesk. Tato aplikace je v poslední době spojená s kryptoměnovými podvody. Umožňuje, aby podvodník získal vzdálený přístup k cizímu počítači. To se stalo i v tomto případě. Na dálku tak neznámý podvodník provedl několik převodů na zahraniční účet. Částka provedených transakcí se tak vyšplhala téměř na 560 tisíc korun. „Tento případ není v Jihomoravském kraji ojedinělý. Jen za poslední měsíc přijali policisté na Blanensku oznámení na dva podobné případy. První z poškozených přišel o částku téměř 150 tisíc korun, ve druhém případě se jednalo o částku bezmála 370 tisíc korun,“ uvedla policejní mluvčí Lenka Koryťáková.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.    

Podvodné jednání přes internet začali prověřovat v tomto týdnu také policisté na Břeclavsku. Podvod začal tím, že žena chtěla ze své elektronické peněženky proplatit peníze v bitcoinech. Potom ji kontaktovali podvodníci, kteří jí nabídli odkup této virtuální měny. Scénář se poté opakoval tak, jako v ostatních případech. Žena umožnila přístup ke svému účtu. Dosud neznámí pachatelé tak postupně převedli téměř 300 tisíc korun na cizí účet. Půjčku na účet oznamovatelky v hodnotě 800 tisíc korun již podvodníci nestihli dokončit. Žena vše nahlásila policii, která se případem nyní zabývá. „Kriminalisté ve všech událostech zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu a prověřují veškeré informace směřující ke zjištění totožnosti zatím neznámých pachatelů. V případě dopadení jim hrozí trest odnětí svobody až na 8 let,“ doplnila Koryťáková.