Hotel Moskva mění po invazi na Ukrajinu název

ZLÍN – V souvislosti s ruskou agresí na Ukrajině se vedení Hotelu Moskva rozhodlo po 70 letech změnit název na Hotel Zlín. Podíl na tom nese i tlak veřejnosti. Krátce po invazi totiž vznikla petice, která v krátké době získala 1 400 podpisů.

Vedení hotelu bylo v posledních letech ke změně názvu vyzváno už mnohokrát. „Myslíme si, že název hotelu měl být dávno změněn, buď krátce po roce 1989, nebo v roce 2021, kdy jsme se dozvěděli, že muniční sklad, který se nachází pouhých 25 kilometrů od Zlína, byl odpálen ruskými agenty,“ píše autor petice Vít Marek.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Podle ředitelky hotelu Míly Dümlerové se vedení podněty zabývalo, nechtělo ale měnit 70letou tradici. „Zastávali jsme názor, že pokud ke změně nedošlo v roce 1990 je toto čistě politické rozhodnutí již neaktuální. Většina současných obyvatel Zlína již hotel pod jiným názvem ani nepamatuje, dostávají se k nám naopak příběhy lidí, kteří se „na Moskvě“ vyučili, „na Moskvě“ poznali manželku a podobně. Nechtěli jsme těmto lidem brát jejich příběhy, měnit něco, co je součástí Zlína již 70 let,“ vysvětluje ředitelka.

Zároveň uznává, že situace je nyní mnohem dramatičtější a nechce, aby bylo jméno hotelu spojováno s neomluvitelnou agresí. „Rozhodli jsme se tedy učinit zásadní kroky a dát Hotelu Moskva nové jméno. Tímto oznamujeme, že od této chvíle, i přes nemalé finanční náklady, v době těžce poznamenané covidem, podnikáme veškeré kroky k tomu, aby hotel v centru Zlína, ať už byl pro Vás doposud Moskvou nebo třeba Společenským domem, co nejdříve zasvítil na střeše pod novým názvem Hotel Zlín,“ oznámila Dümlerová.