Brno schválilo pomoc Ukrajině

BRNO – Na svém zasedání se brněnští radní zabývali otázkou pomoci Ukrajině. Schválili finanční dotace, vypovězení partnerských smluv s ruskými městy a naopak navázání partnerství s ukrajinským Lvovem.

Jednání symbolicky začalo ukrajinskou hymnou, hovořila také ukrajinská konzulka Anna Proschko. Jako prvním bodem bylo schválení vypovězení partnerských smluv s Moskvou a Voroněží. Následně se potvrdilo partnerství se západoukrajinským Lvovem, který spolupracuje s Brnem již několik let.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

„Město poskytuje pomoc lidem z Ukrajiny v součinnosti s neziskovými organizacemi. Jedním z hlavních partnerů je Diecézní charita Brno, které poputuje 1,9 milionu korun na překladatelskou činnost, provoz speciální informační linky, nákup potravin a další humanitní podporu,“ informovala primátorka města Markéta Vaňková.

Na druhé straně chtějí zastupitelé vyjádřit sounáležitost s lidmi z Ruska a Běloruska, kteří s válkou nesouhlasí. Z toho důvodu schválili dotaci 491 tisíc korun na projekt Moskva-Voroněž, partnerství bez Putina. Pro ukrajinské uprchlíky poputuje také 10 milionů korun, stejná částka je určena jako materiální pomoc. Do Charkova byla zaslána první dodávka léků a zdravotnického materiálu za 3 miliony korun.

Zastupitelé prominuli poplatek z pobytu v souvislosti s ubytováním osob prchajících před válečným konfliktem z Ukrajiny. Případné ztráty bude magistrát městským částem kompenzovat.