Nové Asistenční centrum pomoci pro uprchlíky z Ukrajiny na brněnském výstavišti zahájilo provoz

BRNO – Ve středu ráno zahájilo provoz nově vybudované Asistenční centrum pomoci pro uprchlíky z Ukrajiny v pavilonu B brněnského výstaviště. V úterý ho připravili jihomoravští hasiči.

Jak jsme psali v článku, vybudovali hasiči  kontaktní místo pro uprchlíky z Ukrajiny v pavilonu B brněnského výstaviště ve spolupráci Jihomoravského kraje, města Brna, složek Integrovaného záchranného systému a společnosti Veletrhy Brno. „Včera jsme absolvovali první den ostrého provozu asistenčního centra pro migranty na brněnském výstavišti. Prošlo jím hned první den na 500 migrantů. Dvě desítky hasičů na místě nonstop řeší ubytování osob a jejich případnou přepravu do ubytování a technicky zabezpečují provoz centra,“ uvedl mluvčí hasičů Filip Venclovský. Lidé přicházející z Ukrajiny na jednom místě mohou vyřídit všechny doklady potřebné pro legální pobyt v České republice. „Nejdříve je čeká registrace u cizinecké policie, čímž si zároveň splní ohlašovací povinnost, pak jim pracovníci Odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra vyřídí víza, se kterými souvisí i státní zdravotní pojištění. Na základě těchto víz je pak možné si najít zaměstnání v České republice,“ vysvětlila policejní mluvčí Petra Ledabylová.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.   

V asistenčním centru členové Českého červeného kříže příchozím poskytují či zprostředkují případné akutní ošetření, Dobrovolníci rozdávají stravu a zajišťují pitný režim. Na místě jsou i lehátka k odpočinku. Přibýt by v dalších dnech měly i informace ohledně zajištění školního vzdělávání ukrajinských dětí či zprostředkování kontaktů na úřady práce. Centrum bude v provozu 24 hodin denně.

foto: HZS JMK

foto: HZS JMK
foto: Policie JMK