Vítejte v Zeměráji! Přírodním parku plném zážitků pro malé i velké

Pojďte s fajn výlety navštívit zážitkový park Zeměráj, zasazený do malebné krajiny prastarých žulových balvanů na pomezí středních a jižních Čech, nedaleko Orlíku nad Vltavou. Zeměráj je plný zážitků, her, poznání a dobrodružství, kde se i dospělí stávají opět dětmi. Přírodní park je prostě ráj na zemi!

Zeměráj, to je devět hektarů zábavy pro malé i velké

Zážitkový park Zeměráj najdete u obce Kovářov na rozhraní středních a jižních Čech v žulové pahorkatině zvané „kraj kamenů“. Areál stojí na samotě, v rozmanitém přírodním prostředí. Zeměráj tvoří především archeoskanzen raně středověké vesnice obklopené zahradami, poli a pastvinami, oživený jejími obyvateli a zvířectvem, doplněný svatyní a pohřebištěm.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Zábavnou formou a aktivní účastí se dozvíte o životě venkovanů v raném středověku i to, jak jej odhalují a zkoumají archeologové. Koncept tohoto zážitkového parku je v České republice ojedinělý, vystavěný podle vzoru evropských interaktivně zaměřených specializovaných muzeí v přírodě. Poznejte příběhy „obyčejných“ obyvatel venkova, neboť „znalost vlastní minulosti je darem budoucnosti“.

Dětská vesnička. Zdroj: Zážitkový park Zeměráj
Dětská vesnička. Zdroj: Zážitkový park Zeměráj

Poznejte zážitkový park krok za krokem

Přijeďte do ráje zážitků, zábavy, her a poučen a vydejte se za dobrodružstvím do…

  • Archeoskanzenu, kde se poutavou formou seznámíte s vesnicí Hruškov a vyzkoušíte  si některé činnosti pro tehdejší vesničany zcela běžné – umelete mouku na kamenném mlýnku, vyzkoušíte si předení, tkaní nebo práci na hrnčířském kruhu, jak se tesalo sekyrou, kosilo kosou a žalo srpem, co se jedlo a pilo. A po práci si odpočiňte na slaměném loži ve skromném obydlí. Na chvíli tak můžete vnímat všemi smysly harmonii i náročnost života našich předků.
  • V Zeměráji můžete dopřát svým nohám odpočinek a mimořádný smyslový zážitek na stezce na boso. Připomenete si tak každodennost našich předků, kteří běžně chodívali bosí od jara do podzimu, neboť boty nebyly pro každého dostupné.
  • Dětská vesnička Hrejkov potěší malé návštěvníky. Není to shluk „fantasy“ pokroucených kůlů a přístřešků, ale herní domky inspirované skutečnými stavbami lidové architektury zdejšího malebného kraje – středního Povltaví, jen ve zmenšeném měřítku a přizpůsobené hrám. Najdete zde obchod, pekárnu, úřad, hospodu, stodolu a kovárnu. Nechybí ani dětské loutkové divadélko ve voze a pumpa uprostřed návsi.
  • A když bude pršet? Nevadí. Schovejte se do herny pod střechou, kde je umístěna řada hlavolamů a tvořivých herních prvků, které zaujmou děti i dospělé.
Bludiště. Zdroj: Zážitkový park Zeměráj
Bludiště. Zdroj: Zážitkový park Zeměráj

Staňte se na chvíli třeba…

  • Archeology a seznamte se zábavnou formou s jejich prací. Dozvíte se, proč a jak probíhá profesionální archeologický výzkum, co všechno lze v zemi najít a co se děje s nalezenými předměty. Úspěšní výzkumníci si mohou nález nechat na památku.
  • V sousedství je zejména pro nejmenší děti připraveno paleontologické naleziště s možností hledání kostí pravěkých zvířat a zkamenělin trilobitů.
  • Objevte správnou cestu v bludišti! Dřevěné kruhové bludiště sestavené ze smrkových kůlů je největším bludištěm tohoto typu v ČR. Bloudění není věru jednoduché. Takže vzhůru na „Myší cestičky“!
  • Vodní hrátky, aneb nic nepřitahuje děti tolik jako šplouchající voda. Vyčištěné zákoutí Hrejkovického potoka s písčitým dnem doplněné na břehu pískovištěm s pumpou, korýtky, vodním kolem a dalšími dřevěnými prvky vytváří příjemné odpočinkové místo. A děti milují cachtání.
  • V Zeměráji najdete více než stovku různých her, hlavolamů a tvořivých úkolů inspirovaných českou přírodou a historií.
Dům v Zeměráji. Zdroj: Zážitkový park Zeměráj
Dům v Zeměráji. Zdroj: Zážitkový park Zeměráj

Kdy navštívit Zeměráj?

Do zážitkového parku můžete přijet od dubna do září. Aktuální informace o otevírací době a vstupném najdete na internetových stránkách www.zemeraj.cz.

Místo výletu

Kraj: Jihočeský
Okres: Písek
Obec: Kovářov

Kontakt

Zážitkový park Zeměráj
398 55 Kovářov 201
tel.: +420 702 542 054
e-mail: info@zemeraj.cz 
www.zemeraj.cz

Tip na fajn výlet

Nechte se vtáhnout do rozmanitých tajuplných světů plných objevování a inspirace v originální expozici Sladovna Písek. Je největší dětskou galerií u nás.