Údajný pracovník firmy Microsoft vylákal z muže přes 70 tisíc korun

NÁCHODSKO — Metody podvodníků neznají meze, o tom se bohužel přesvědčil v uplynulých dnech muž Náchodska.  Kontaktoval ho člověk hovořící anglicky a sdělil mu, že jeho počítač byl použit k páchání trestné činnosti.

Podvodník muže přesvědčil, aby mu umožnil vzdálený přístup do jeho počítače. Poté měl poškozený potvrdit tři platby a přišel tak o téměř 75 tisíc korun.„Náchodští policisté zahájili úkony trestního řízení proti neznámému pachateli ve věci možného přečinu podvodu, za což v případě dopadení a prokázání viny hrozí až 2 roky vězení,“ říká policejní mluvčí Lucie Konečná.

Staňte členy FB skupiny Život v Královehradeckém kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Policisté upozorňují na množící se podvody a nabádají občany:

  • Všechny informace se snažte ověřit dříve, než potvrdíte platby a pošlete „kamsi na účet“ své peníze.
  • Při komunikaci na internetových sítích buďte obezřetní, dobře si promyslete, než někomu umožníte vzdálený přístup do vaše PC, domů také nepozvete každého, aby se v něm volně pohyboval a měl přístup kamkoli.
  • Na PC, potažmo na internetu, je opravdu velké množství informací, které se dají zneužít, pokud se k nim dostane nesprávná osoba.