Poplatek za odpad nebo za psa zaplatíte v Olomouci pohodlně přes Portál Olomoučana

OLOMOUC – Neřešte úřední hodiny magistrátu a neztrácejte čas u přepážky. Mějte místní poplatky pod kontrolou a zaplaťte z pohodlí domova. Město Olomouc zavádí službu, která nabízí novou formu hrazení závazků vůči úřadu. Od 1. dubna spouští Portál Olomoučana. Lidé díky němu získají aktuální přehled o svých závazcích z místních poplatků i termínech jejich splatnosti, to vše s možností platby kartou.

„Chceme usnadnit komunikaci občanů s úřadem. Proto spouštíme internetový portál, který umožní třeba z domu platbu poplatků za odpad nebo za psa, a to přímým propojením plateb do úřední agendy, což znamená i úsporu práce pro magistrát. Po registraci do Portálu lidé získají aktuální přehled o svých závazcích a to, že nemusí chodit na úřad, je pro ně příjemná výhoda. Taková zlepšení chceme přinášet Olomoučanům pravidelně,“ objasňuje náměstek olomouckého primátora pro oblast Smart City Matouš Pelikán.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Nový Portál Olomoučana poskytne registrovaným občanům moderní a bezpečný způsob, který jim zprostředkuje aktuální přehled jejich závazků vůči úřadu. Kromě toho umožní rychlé vyřízení úhrady závazku a dokáže připomenout i termín jeho splatnosti, pokud občan zadá e-mail. Od letošního ledna procházel Portál interním testovacím provozem a od 1. dubna jej už může plně využívat veřejnost. „Informace o fungování nové služby zveřejňujeme prostřednictvím všech komunikačních sítí města a detaily lidé pohodlně zjistí i na přepážkách magistrátu,“ doplnil náměstek Pelikán.

Do Portálu je možné zaregistrovat se certifikovanou elektronickou identitou a celý proces proběhne výhradně elektronicky. Nebo na přepážce při návštěvě úřadu, kde si lze registraci do Portálu vyřídit přímo u správce poplatku. Po této formě registrace na úřadě přijde občanovi e-mailem odkaz k zadání vlastního hesla pro přístup. Na přepážce lze zároveň požádat i o přiřazení dalších členů domácnosti (děti, rodiče a podobně) a vyřešit i placení za ně. V případě registrací dalších osob (zletilých či nesvéprávných) musí ovšem žadatel předložit dokument zmocnění, který ho k tomuto úkonu pověřuje. „Registrace je jednoduchá a umožní nastavit i upozornění na termín nutný pro uhrazení závazku. Samozřejmě, pokud by někomu z nějakého důvodu tento systém nevyhovoval, může dál své závazky spravovat stejným způsobem, jak byl dosud zvyklý,“ vysvětlil ekonomický náměstek primátora Otakar Štěpán Bačák.

Výhody, které lze získat registrací do portálu:

  • Aktuální přehled závazků z místních poplatků vůči úřadu s možností platby kartou
  • Možnost online platby převodem, kartou nebo prostřednictvím QR kódu
  • Vše dostupné z pohodlí domova 24 hodin denně, 7 dní v týdnu
  • Včasné upozornění na splatnost jednotlivých poplatků

Na Portálu Olomoučana je možné zaplatit: 

  • poplatek za komunální odpad
  • poplatek za psa
  • poplatek z pobytu
  • poplatek za užívání veřejného prostranství