Uherský stepní skot zvýšil zájem o ptačí park

HODONÍN – Po vypuštění skotu v ptačím parku Kosteliska se zvýšil zájem veřejnosti a často se ptáte kudy jít a kde parkovat. Jihomoravská pobočka České společnosti ornitologické poradila, jak se na Kosteliska dostat.

O vypuštění skotu, který pomůže vzácným ptákům v ptačí rezervaci, jsme psali v článku. Nejlepší přístup do ptačího parku Kosteliska je v současnosti z Jarohněvic, místní části města Dubňany. V Dubňanech se nachází rovněž autobusová zastávka dostupná od Hodonína a Kyjova. Nejbližší vlaková stanice je v Mutěnicích, asi 4,6 km daleko. Přístup od vlaku je možný přes rovněž ornitologicky zajímavou lokalitu – Mutěnické rybníky.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.  

Vstup do parku: 48°55’35.446″N, 17°4’21.672″E, parkoviště před firmou Rigum : 48.9232658N, 17.0721878E nebo nad hospodou – potravinami : 48.9240642N, 17.0738681E.

Popis plánku

1) Písky u Mutěnky – zbytky písčin se specifickou vegetací a teplomilným hmyzem vázaným na písčiny. Co je možno pozorovat: dudek chocholatý, moták pochop, skřivan lesní.

2) Obecní pastvina – břehy Jarohněvického rybníka, kde byla obnovena pastva, představují pozvolný přechod mezi vodou a suchými písčitými hrúdy a jsou příhodným prostředím pro pestrou škálu organismů. Co je možno pozorovat: husa velká (pastviště), potápka roháč, luňák červený, žluna šedá.

3) Na Bani – na bývalé lignitové doly upomíná pamětní deska, pozůstatky důlní činnosti jsou v území patrné i výskytem terénních prohlubní. Nachází se tu solitérní vrby ořezávané na hlavu, louky navazují na mokřady s pijavkou lékařskou a rybník. Co je možno pozorovat: bekasina otavní, ledňáček říční, rákosník velký.

4) Ptačí pole – rozsáhlý rozliv navazující na mokřady a rákosiny u říčky Kyjovky. Ve středověku se tu nacházela tvrz a obec Jarohněvice. Co je možno pozorovat: slavík modráček, čírka obecná a modrá, bukač velký, bukáček malý, volavka červená, vodouš rudonohý, čejka chocholatá.