Kroměřížané chtějí sdílená kola a koloběžky

KROMĚŘÍŽ – Kroměřížská radnice spustila anketu, v níž se obyvatelé mohli vyjádřit, zda chtějí ve městě zavést službu sdílených kol a koloběžek. Většina hlasujících nápad podpořila. Záměr bude nyní projednávat městská rada.

Do ankety přes Mobilní rozhlas se zapojilo 333 Kroměřížanů. Méně než jedna pětina z nich sdělila, že by službu nevyužila. „Naopak, hned 43 procent hlasujících podpořilo zavedení kol i koloběžek zároveň. Samotná kola a samotné koloběžky si pak přálo vždy asi 20 procent účastníků ankety,“ přiblížil výsledky místostarosta Vratislav Krejčíř.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Zajímavostí je, že pro sdílená kola a koloběžky bylo více žen než mužů. „Pro hlasovalo 57 procent žen, zatímco ve skupině, která hlasovala proti pořízení sdílených kol a koloběžek, bylo žen pouze 44 procent. Z ankety také vyplynulo, že lidé by tyto dopravní prostředky rádi využívali ve svém volném čase, ale i pro cesty do školy či do zaměstnání,“ doplnil Krejčíř.

Lidé měli možnost také navrhnout budoucí stanoviště, na kterých by sdílená kola či koloběžky byly umístěny. Nejvíce hlasujících se vyslovilo pro vlakové a autobusové nádraží, Velké náměstí, Hanácké náměstí a pro výstaviště. „V anketě se často objevovaly i parkovací dům, Podzámecká a Květná zahrada a Knihovna Kroměřížska. Zájem ale vyjádřili i obyvatelé sídliště Barbořina a části Dolní Zahrady, tedy z míst, odkud to lidé mají do centra města nejdále,“ uzavřel Krejčíř.

Výsledky ankety. Foto: město Kroměříž