Nové centrum pro lidi s poruchou autistického spektra vznikne v Praze 10. Pomůže jak postiženým, tak jejich rodinám

PRAHA – Ještě letos na jaře otevře svůj provoz nové integrační centrum Sasov se službami pro lidi s poruchou autistického spektra a jejich nejbližší. Fungovat bude ve Vršovicích a nabídne dvě bezplatné služby: odborné sociální poradenství a sociální rehabilitaci. Informoval o tom v tiskové zprávě mluvčí Prahy 10 Jan Hamrník.

Centrum vznikne v nově rekonstruovaném objektu, který městská část využívá jako polyfunkční dům zaměřený především na poskytování sociálních a návazných služeb. Mezi nájemníky patří i Dětské centrum Paprsek.

Staňte se členy FB skupiny Život v Praze a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

„Paprsek poskytuje odlehčovací služby pro děti se zdravotním postižením, mimo jiné s poruchou autistického spektra. Sasov se soustřeďuje na tuto skupinu lidí primárně, a vhodně rozšíří škálu služeb na adrese U Vršovického nádraží 30/30. V rámci sociální rehabilitace se klienti učí dovednostem pro zapojení do běžného života, odborné sociální poradenství pomáhá jak jim, tak jejich rodinám,“ řekl radní pro sociální oblast a zdravotnictví Michal Kočí (Piráti).

„V Praze 10 působíme od druhé poloviny roku 2020, v prostorech Záběhlického zámku. V současné době už zajišťujeme desítky klientů a prostory nám přestávaly stačit. Zázemí polyfunkčního domu je pro naši práci ideální a umožní nám, abychom mohli pomoci řádově více lidem s poruchou autistického spektra,“ uvádí ředitelka centra Dagmar Zápotočná. V centru Sasov budou k dispozici tři patra domu a chybět nebudou ani herna, výuková místnost s relaxačním zázemím či přednáškový sál.

Práce s klienty však probíhá i mimo samotné centrum. „Trénujeme reálné sociální situace v reálném prostředí. Například při návštěvě kulturních a sportovních akcí či třeba pošty. Naši zaměstnanci zprostředkovávají rovněž kontakt mezi klientem a zaměstnavatelem, asistují i přímo na pracovišti,“ dodává ředitelka.

„Naši klienti jsou jiní, ale jsou schopní. Patří mezi ně i tací, kteří se stali díky svému velmi vysokému IQ už ve třetí třídě základní školy členy Menzy a byli přijatí na gymnázium. Mnozí studují vysoké školy, jsou úspěšní v zaměstnání. Jediné s čím si někdy neví rady, jsou pro nás ostatní zcela běžné sociální situace. A právě proto, aby mohli žít co možná nejvíc běžný život, jsme tady my,“ uzavírá Zápotočná.