V Otrokovicích se o nejmenší ukrajinské děti postarají v adaptační skupině Klubík

OTROKOVICE – V rámci Domu dětí a mládeže Sluníčko v Otrokovicích vzniká skupina pro ukrajinské děti předškolního věku. Rodiče se tak budou moct zařadit do pracovního procesu a vyřídit si všechny potřebné záležitosti.

Adaptační klub Klubík se otevře 11. dubna a určený bude ukrajinských dětem od 3 do 6 let. „Reagovali jsme na akutní potřebu ukrajinských rodin, kdy rodiče mají již zajištěnou práci, ale vzhledem k nemožnosti umístit dítě do mateřské školy, nemohou do zaměstnání nastoupit. V rámci pracovní skupiny jsme řešili způsoby, kterými by šlo situaci vyřešit. S nabídkou přišla ředitelka Domu dětí a mládeže Sluníčko Eva Pšenčíková, která v rámci kapacit zařízení nabídla možnost zřízení nového kroužku, který by umožnil zajistit potřebnou péči o dítě v době, kdy rodiče pracují,“ přiblížila starostka Hana Večerková.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Provozní doba Klubíku bude od pondělí do pátku od 6.30 do 16.00 mimo státní svátky. Skupina funguje zdarma včetně obědů a pitného režimu, dopolední a odpolední svačinky si děti přinesou ve svačinové krabičce. Město pro tyto účely vyčlenilo 600 tisíc korun.

Klubík bude v provozu do 2. srpna, poté ukrajinské děti nastoupí do Mateřské školy Otrokovice, která pro ně vypsala samostatný termín zápisu 2. června. „Rádi bychom otevřeli novou třídu mateřské školy. V současné době máme vytipovány prostory a řešíme finanční a technické zajištění,“ doplnila starostka města Otrokovice Hana Večerková.

Adaptační dětská skupinou je jednou ze snah otrokovické radnice nabídnout ukrajinským uprchlíkům potřebné zázemí. „Nový kroužek pro děti naváže na aktivity, jako jsou jazykové kurzy, začleňování dětí do základních škol i mateřské školy, zajišťování ubytovacích kapacit včetně jejich vybavení, spolupráce s potravinovou bankou, Charitou i farností,“ vyjmenovala starostka Večerková.