Konventskou stezkou ve Žďáře se opět vydávají turisté

ŽĎÁR NAD SÁZAVOU – Po téměř dvouleté rekonstrukci mohou obyvatelé a návštěvníci Žďáru nad Sázavou konečně využívat Naučnou stezku kolem Zelené hory. Zprovozněna měla být už vloni v prosinci, ale kvůli prodlení dodavatele ji město převzalo až letos 1. dubna.

Stezka měla být původně otevřena 1. prosince 2021, ale kvůli personálním problémům firma Green Project termín nedodržela. Čtyřměsíční zpoždění se jí tak citelně prodraží, neboť musí městu zaplatit pokutu přesahující 600 tisíc korun. „Podobné věci nehodláme tolerovat, a když už jsme nemohli stezku dát včas do užívání lidem, město alespoň ušetří,” okomentoval situaci žďárský starosta Martin Mrkos.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv

Stezka, lidově zvaná Konventská, je v provozu od roku 2011 a návštěvníci ji využívají prakticky celoročně. „V posledních letech se smrkové chodníky a zábradlí vlivem velkého opotřebení na několika místech rozpadaly, takže v červnu 2020 musela být trasa definitivně uzavřena,“ uvedla mluvčí žďárské radnice Blanka Sobolová.

Rekonstruovaná stezka povede návštěvníky stejně jako dřív za poznáním rostlin a živočichů přírodní památky Louky u Černého lesa, ale chodníky a další prvky jsou nově vyrobené z odolného dubového a modřínového dřeva s ekologicky šetrnou impregnací. Zmizela také bývalá rozpadající se vodárna u vstupu na trasu.