Nedonošená miminka v prostějovské nemocnici ohlídají nové inkubátory

PROSTĚJOV – Nemocnice AGEL Prostějov pořídila dva nové inkubátory, které zajistí nepřetržité sledování, ale i optimální prostředí a moderní péči novorozeným miminkům. Určeny jsou zejména miminkům nemocným nebo předčasně narozeným, poslouží ale i těm, která se po porodu hůře adaptují. Ročně by je v prostějovské nemocnici mohlo využít přes 400 novorozenců.

Novou investicí na dětském oddělení Nemocnice AGEL Prostějov je dvojice inkubátorů Babyleo TN500, které jsou schopné samoregulace v oblasti udržení teploty, vlhkosti či množství kyslíku. Mimo to disponují monitory základních životních funkcí jako je dech, puls či saturace krve, a jsou funkčně navrženy tak, aby byla manipulace i přístup k miminku co nejjednodušší. „Inkubátory nepřetržitě sledují dech, puls i saturaci krve u novorozence a zároveň mu nepřetržitě zajišťují stabilní teplotu, umí udržet nastavenou vlhkost, nebo například zvolené množství kyslíku,“ prozrazuje Lenka Šigutová, primářka dětského oddělení Nemocnice AGEL Prostějov.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Výhodou nových inkubátorů je kromě plejády funkcí také jednoduché ovládání, přehledný digitální panel i přítomnost alarmů, které hlídají všechny důležité parametry. Díky tomu je riziko vzniku vážných zdravotních obtíží u miminka zcela minimální. Využití inkubátorů v nemocnici by přitom mělo být poměrně intenzivní. Využít by je mohla alespoň krátkodobě až polovina zde narozených dětí. „Předpokládám, že ročně by inkubátory mohlo využít dlouhodoběji zhruba třicet nedonošených nebo nemocných dětí a krátkodobě přibližně čtyři sta těch, které mají zhoršenou poporodní adaptaci,“ odhaduje primářka Šigutová s tím, že mezi typické poporodní obtíže novorozenců patří například obtíže s dýcháním, infekce, nízká váha či prodloužená adaptace.