Sdílená kola a koloběžky v Kroměříži nebudou, rozhodli radní

KROMĚŘÍŽ – Kroměřížané se v nedávné anketě vyslovili pro pořízení sdílených kol a koloběžek. Radní však záměr nakonec zamítli. „Převážila negativa v podobě poměrně vysoké pořizovací ceny za sdílená kola, se kterou rozpočet nepočítá, a u koloběžek obava z toho, že by jezdci na koloběžkách ohrožovali chodce nebo maminky s kočárky,“ zdůvodnil místostarosta Vratislav Krejčíř.

Do ankety se zapojilo 333 Kroměřížanů, pouze pětina z nich sdělila, že by službu nevyužila. Celkem 43 procent hlasujících bylo pro pořízení kol i koloběžek zároveň. „Z ankety také vyplynulo, že lidé by tyto dopravní prostředky rádi využívali ve svém volném čase, ale i pro cesty do školy či do zaměstnání. Obyvatelé Kroměříže měli možnost také navrhnout budoucí stanoviště, na kterých by sdílená kola či koloběžky byly umístěny. Nejvíce hlasujících se vyslovilo pro vlakové a autobusové nádraží, Velké náměstí, Hanácké náměstí a pro výstaviště,“ shrnul výsledky mluvčí radnice Jan Vondrášek.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

I přes to, že radní nápad nyní zamítli, nevyloučili, že by se sdílená kola a koloběžky nemohly ve městě v budoucnu objevit. „Rád bych, aby se město k tomuto záměru v budoucnu vrátilo. Město by mělo co nejvíce podporovat ekologickou dopravu, která pomůže životnímu prostředí. Osobně bych byl pro sdílená kola,“ míní místostarosta Krejčíř.