Arboretum Bílá Lhota vás provede přírodou napříč světem

Milovníci přírody, navštivte Arboretum Bílá Lhota a potěšte své oko i srdce při procházce touto úžasnou botanickou zahradou. Poznáte mnoho různých druhů a kultivarů dřevin a seznámíte se se vzácnými a sbírkovými dřevinami ze všech koutů světa. Odpočívejte ve stínu korun stromů a kochejte se krásou květin a rostlin v Parku v Bílé Lhotě, národní přírodní památce, která si vaši pozornost rozhodně zaslouží. 

Arboretum Bílá Lhota, to je svět rostlin

Arboretum v Bílé Lhotě najdete na střední Moravě, asi 5 kilometrů severozápadně od Litovle. Rozkládá se na jižně orientovaném svahu na ploše necelých tří hektarů a roste zde na 300 různých druhů a kultivarů dřevin, například keřovité tisy v různých barvách a tvarech, túje, smrky, duby, různobarevné buky, cypřišky, javory, borovice, břízy, douglasky a lípy.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Dřevěný můstek přes potůček. Zdroj: Arboretum Bílá Lhota
Dřevěný můstek přes potůček. Zdroj: Arboretum Bílá Lhota

V arboretu roste řada vzácných a sbírkových dřevin – například japonské javory, vilíny a magnólie. Stromy zde uvidíte seskupeny podle nároků na živiny, půdu a klima. Své místo zde mají dřeviny z jižní Evropy (hlavně z Balkánu) a z Asie (Číny, Koreje, Mandžuska, Japonska a Sibiře). Mnoho dřevin pochází i z různých oblastí Severní Ameriky (z Kanady a USA) a z Mexika. Od roku 1970 je areál chráněn jako národní přírodní památka pojmenovaná Park v Bílé Lhotě.

Projděte se vzácnou zelení uprostřed Moravy

Arboretum Bílá Lhota je ostrůvkem zeleně v západní části Hornomoravského úvalu. Příznivé mikroklima zde vytváří protékající potůček. V parku najdete mnoho cestiček k procházkám, které vás zavedou do několika částí s různými jmény:
U šachů, U kapradí, Rybník, Nová louka, Na prádle, Lesík, Sněženková louka, Oltář, Jízdárna, Pod farou, Skalka pod duby, a také Alpinum s mohutnými starými duby, jež půvabně doplňují rozličné rostliny horských oblastí. Užijte si krásu přírody, půvabnou scenérii parku a pohodu při procházce botanickou zahradou.

Cesta botanickou zahradou. Zdroj: Arboretum Bílá Lhota
Cesta botanickou zahradou. Zdroj: Arboretum Bílá Lhota

Historie arboreta Bílá Lhota psaná přírodou

Již v polovině 15. století se objevují první záznamy o tvrzi v Bílé Lhotě. Tvrz byla v 16. století přestavěna v renesančním slohu na zámek a dalšími přestavbami bohužel ztratila svou původní podobu. Nejstarší zmínky o zahradě jako součásti tehdejší tvrze můžeme najít kolem poloviny 15. století. Zajímavostí je, že tato zahrada měla být původně ovocná a pravděpodobně také zeleninová, ale nikoli okrasná.
V roce 1870 koupil zámek s parkem Jan Riedel a park byl za jeho působení upraven ve smíšeném francouzsko-anglickém slohu. Největší zásluhu na dnešní podobě parku má ovšem Janův vnuk Quido Riedel (1878–1946).
Po druhé světové válce majetek Riedelovy rodiny propadl státu, ten neměl prostředky k údržbě takového komplexu a park začal pustnout.
V roce 1969 byla parková zeleň vyhlášena zvláště chráněným územím a zařazena do kategorie národní přírodní památka. Dnes vás zahrada vítá pod názvem Arboretum v Bílé Lhotě.

Když se příroda zkrášlí barvami. Zdroj: Arboretum Bílá Lhota
Když se příroda zkrášlí barvami. Zdroj: Arboretum Bílá Lhota

Turistické informace

Otevírací doba:

duben a říjen: soboty, neděle a svátky 9 – 17 hodin
květen, červen a září: každý den kromě pondělí 8 – 18 hodin, otevřeno ve svátky
červenec a srpen: každý den kromě pondělí 8 – 18 hodin, otevřeno ve svátky

Vstupné:

plné 70 Kč, zlevněné 50 Kč, rodinné 180 Kč, děti do 6 let mají vstup zdarma

Arboretum Bílá Lhota má bezbariérový vstup i bezbariérové toalety.

Botanickou zahradu můžete navštívit při různých kulturních a společenských akcí. Místo je také oblíbené pro svatební obřady. Naplánujte si veselku na tomto krásném místě, jakým je Arboretum v Bílé Lhotě.

Místo výletu

Kraj: Olomoucký
Okres: Olomouc
Obec. Bílá Lhota

Kontakt

Arboretum Bílá Lhota
783 26 Bílá Lhota

tel.: +420 778 461 318
e-mail: arboretum@volny.cz
www.arboretumbilalhota.cz

Tip na fajn výlet

Vyzkoušejte si sami na sobě repliky mučících nástrojů, jakými jsou například španělská bota, palečnice či drtič kloubů, a to v muzeu vězeňství v Uničově nedaleko Olomouce. Čeká vás jedinečný zážitek. A nezapomeňte pozdravit velitele Šatlavy!