Pěší turistika vám dodá energii a zlepší náladu

Pěší turistika dodává energii – prospívá nejen tělesné kondici, ale i duševnímu zdraví. Pohyb na čerstvém vzduchu, v rozkvetlé přírodě vám vyčistí hlavu a zvedne náladu.

Letní příroda a pohyb mají blahodárné účinky na organismus – posilují fyzické i duševní zdraví. Chůze je výborná prevence onemocnění srdce a cév. Posiluje i svaly a klouby, podporuje dýchací a trávicí soustavu a upravuje hmotnost. Kdo si chce zlepšit kondici a pohyblivost a udělat něco pro své zdraví, ten pěší turistice holduje celoročně.

Pět tisíc kroků denně

Chůze patří k nejbezpečnějším druhům pohybu a turistika k nejoblíbenějším sportovním aktivitám, a to během celého roku. Pravidelná chůze v přírodě utužuje zdraví a regeneruje celé tělo. Proto poslední dobou získává stále více příznivců – ve všech věkových kategoriích. Chůze prospívá nejen střední generaci, ale i dětem a seniorům. Její blahodárné účinky okusíte na vlastní kůži v každém věku. Odborníci říkají, že pohyb se nedá ničím nahradit a že zdravý dospělý člověk by měl ujít pět až deset tisíc kroků denně.

Vhodná turistická obuv

Pro každý pohyb v přírodě je však důležité vhodné oblečení a obuv. Ty je dobré volit podle momentálního počasí. Návrháři a výrobci značkovou obuv pro turisty vyrábějí tak, aby se v ní při chůzi cítili co nejpohodlněji a aby se při sportovních aktivitách mohli plně soustředit na svůj výkon. Skvělým tipem jsou Salomon boty a Salewa boty dámské i pánské, které jsou pevné a nepromokavé, ale zároveň vyrobené z dobře prodyšných materiálů. Kvalitní obuv nohám zajistí nejen pohodlí, ale i příjemně suché, odvětrávané mikroklima. Renomovaní výrobci sportovní obuvi nabízejí širokou škálu modelů do různých klimatických podmínek. Ideální pohodlí turistovi zajistí boty z kůže, protože jsou měkké, prodyšné a navíc se snadno ošetřují. Při koupi však dbejte nejen na vzhled a správný tvar, ale i na velikost. Důležitá je i šířka obuvi. Turistická obuv by neměla být příliš krátká, úzká ani těsná – neměla by způsobovat žádné odřeniny a nohu turisty by měla ochránit i tehdy, když ho zastihne nečekaný déšť.

Jak si chůzi usnadnit

Ptáte se, jak si ulehčit chůzi v horském terénu? No přece turistickými holemi! Jsou to hole, které má turista po celou dobu chůze připoutané k dlani. Mezi nejvhodnější modely patří hole s měkčí rukojetí. Vyrábějí se ve fixní i nastavitelné délce. Turistické hole jsou lehké, ale snesou i extrémní zátěž ve vysokohorském terénu. Nejčastěji se vyrábějí z lehkých kovů a jsou skvělým pomocníkem pro začínající i pokročilé turisty.