V Jihlavě funguje speciální ambulance. Pomáhá lidem se závislostí na drogách a alkoholu

JIHLAVA – Nová adiktologická ambulance, která je v Jihlavě v provozu od začátku dubna, nabízí pomoc při léčbě závislostí. Nejčastěji se na ni lidé obracejí kvůli problémům s alkoholem, ale i s pervitinem nebo THC.

Jihlavská ambulance, sídlící v budově Káčka, už má jedenáct klientů. „Proběhlo celkem 20 individuálních konzultací a s 11 zájemci proběhla osobní konzultace. Stali se tedy uživateli služby,“ uvádí vedoucí ambulance Anna Mištová.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv

Hlavním cílem spolupráce s klienty je dosažení či udržení abstinence, případně kontrolovaného užívání. „Naše ambulance podporuje klienty v abstinenci, protože návrat z bezpečného prostředí psychiatrické nemocnice zpět do běžného života je velmi náročný. Mnoho lidí má představu, že po ukončení léčby je závislý člověk takzvaně vyléčen a může začít pít znovu, jen tak příležitostně. Realita je však hodně jiná,“ vysvětluje Anna Mištová.

Absolvováním ústavní léčby nic nekončí, právě naopak. Klienti se musí naučit fungovat bez alkoholu či dalších látek, které byly třeba i celá desetiletí součástí jejich životů. Musí zvládat své problémy, uvolňovat úzkosti a čelit strachům jiným způsobem než za pomoci alkoholu nebo drog.

Adiktologická ambulance sídlí na adrese U Větrníku 17 v Jihlavě. Klienti se na ni mohou obracet třikrát týdně. Objednat se lze předem na čísle: 731 771 984.

Provozní doba pro klienty:

Úterý 12.00 – 18.00
Středa 7.00 – 12.00
Čtvrtek 8.00 – 16.00