Klášterní hudební slavnosti zahájí komická opera v šumperském divadle

ŠUMPERK – Příběh o peripetiích snoubenců Barušky a Lukáše, který se odehrává na vesnickém trhu, doprovází průzračná hudba s jasnou melodickou linkou z pera Jiřího Antonína Bendy. Vesnický trh, veselé a na poslech velmi osvěžující dílo se stalo ve své době jednou z odlehčených zpěvoher, které nastoupily po éře statických barokních oper. Její nové nastudování můžete poprvé vidět a slyšet 30. května v Divadle Šumperk.

Komická opera Vesnický trh J. A. Bendy bude vůbec poprvé v novém nastudování na objednávku festivalu Klášterní hudební slavnosti slavnostně uvedena na zahájení festivalu v pondělí 30. května v Divadle Šumperk. „Naplníme tak podtitul letošního ročníku ODVAHA. Odvážně se pouštíme do premiéry dosud ne příliš známého, ale vynikajícího díla. Uctíme také 300 let od narození autora J. A. Bendy, jenž svou tvorbou odvážně propojoval hudbu a mluvené slovo,“ vysvětluje ředitel festivalu Roman Janků.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Hudebního nastudování se ujal člověk nejpovolanější, dirigent, skladatel a odborník na autentickou interpretaci staré hudby, Marek Štryncl. Pro časopis Harmonie uvedl: „Je to hudba, která má spád, dílo bez častých da capo průtahů. Je plná virtuozity se skvěle diferencovanými hudebními charakteristikami jednotlivých postav. Je to opera takřka bez recitativů, které nahrazují vypravěč a několik němých rolí.“ Právě s Markem Štrynclem a režisérkou představení Magdalenou Švecovou budou mít diváci šanci se setkat v šumperském divadle přímo před samotnou premiérou opery a dozvědět se mnohé ze zákulisí příprav i o díle samotném.

Hudebního provedení této události se ujme jeden z nejlepších českých souborů pro interpretaci dobové hudby Musica Florea. Celý projekt režijně vede Magdalena Švecová, operní režisérka se zkušenostmi z Národního divadla v Praze i v Brně, Divadla J. K. Tyla v Plzni či z festivalů v Litomyšli a v Českém Krumlově. Zcela nové kulisy navrhli a realizovali Václav Krajc a Jiří Bláha. Kostýmy budou z dílny vyhledávaného divadelního výtvarníka Romana Šolce a Markéty Stormové.

Od května do září festival uvede celkem 21 koncertů českých i zahraničních interpretů na 13 nádherných místech Jeseníků – v Šumperku, Jeseníku, Šternberku, Velkých Losinách, Klášteru na Hedeči, Tančírně v Račím údolí, v Karlově Studánce, Bruntále, v Bílé Vodě, Rapotíně, Maršíkově, Bludově, Loučné nad Desnou. Vstupenky můžete nakupovat online ZDE. Tady se také dozvíte podrobnosti o jednotlivých koncertech a termíny jejich konání. Výrazem uznání a podpory festivalu je záštita ministra kultury, a také záštita hejtmana Olomouckého kraje.

Vesnický trh – zkouška