Na Národní třídu a náměstí v Hodoníně se vracejí stromy

HODONÍN – Celkem devět vzrostlejších sazenic stromů přibylo v těchto dnech v dolní části Národní třídy a na Masarykově náměstí v Hodoníně. Ty zaplní proluky po odstraněných platanech.

Stromy na Masarykově náměstí v Hodoníně nahradí dříve odstraněné platany, na nichž se podepsalo dlouhotrvající sucho i městské prostředí. Jak sdělili zaměstnanci odborné firmy Grown s.r.o., kteří výsadbu zajišťovali, akáty jsou v našich podmínkách naprosto spolehlivými stromy, které navíc dobře snášejí nepříznivé prostředí ve městech. V koruně dorůstají kolem dvou metrů do výšky i do šířky. „Nejprve bylo třeba odstranit kořeny po odumřelých platanech a poté připravit sazební jámy. Vlastní výsadbě ještě předcházely zkoušky propustnosti jam,“ popsala postup prací Tereza Kleinerová z oddělení péče o městskou zeleň. „Po výsadbě byla vrchní vrstva opatřena štěrkem kvůli zajištění lepší propustnosti a přístupu vzduchu ke kořenům stromů. Úplně na závěr pak stromky dostaly opěry,“ doplnila.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.  

Nevýhodou pro stromy zasazené do betonových skruží je, že kořeny nemohou prorůstat do okolní půdy, odkud by čerpaly živiny a vodu. Pro zakořenění byly proto do půdy přimíchány speciální organické směsi, připravené na přírodní bázi. Při jejich výsadbě byla do půdy přimíchána speciální směs včetně mykorhizní houby, bakterií, organických hmot i minerálů, které budou pomáhat stromy dlouhodobě vyživovat. Více informací najdete zde.