Pardubákům se podařilo vrátit k opětovnému využití kolem devíti tisíc tun odpadu

PARDUBICE – Pardubičtí obyvatelé vytřídili velké množství separovaného odpadu a pomohli tak životnímu prostředí. Minulý rok vrátili do oběhu skoro devět tisíc tun druhotných surovin.

Většina obyvatel města považuje třídění odpadu za samozřejmost, minulý rok vytřídili o čtyřicet procent víc než před šesti lety. „Za posledních šest let se zvýšilo množství jednotlivých položek separovaného odpadu , s výjimkou textilu, o desítky procent. Markantní je to u papíru, kterého se v roce 2021 sebralo 1891 tun, což představuje během pěti let téměř stoprocentní nárůst,“ uvedl náměstek primátora Jan Nadrchal.

Během pěti let vzrostla produkce separovaného odpadu o skoro dvacet pět tisíc tun. „Většina školských zařízení je zapojena do sběru biologicky rozložitelného odpadu, podporujeme výchovné programy zaměřené na tuto tématiku a podobně,“ dodal Nadrchal. Po městě je postaveno kolem 1600 kontejnerů na druhotné suroviny. Dalšími popelnicemi na bioodpad jsou vybaveny rodinné domy a o sběr mají zájem i školská zařízení.