První snímek z vesmírného dalekohledu Jamese Webba uvidíte živě z brněnské hvězdárny

BRNO – Na úterý 12. 7. naplánovala Hvězdárna a planetárium Brno přímé vysílání vědeckých snímků z James Webb Space Telescope na youtube. Co na nich asi bude?

Bude na snímku první exoplaneta, pohled do doby, ve které vzniklo první světlo vesmíru, portrét místa, kde se rodí nové hvězdy, okolí veleobří černé díry, svět magnetického pole neutronové hvězdy? Nebo ještě něco úžasnějšího? To se dozvíte v přímém vysílání, které hvězdárna věnuje prvním vědeckým záběrům z největší a nejkomplikovanější vesmírné observatoře všech dob James Webb Space Telescope. Vesmírný dalekohled Jamese Webba JWST je vesmírný dalekohled, který vznikl v mezinárodní spolupráci NASA, Evropské kosmické agentury a Kanadské kosmické agentury. Dalekohled je pojmenován po Jamesi E. Webbovi, který byl v letech 1961–1968 administrátorem NASA a hrál důležitou roli v programu Apollo. Vysíláním vás provede Dušan Majer s Jiřím Duškem, pod technickým vedením Michala Oklešťka. Buďte u toho, když se posune kolo našeho poznání vesmíru. Buďte u toho s Hvězdárnou a planetáriem Brno, sledujte živé vysílání na stránce hvězdárny.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.