Fialovomodré svatební šaty či zvířata. Exponáty Vlastivědného muzea v Šumperku můžete vidět online

ŠUMPERK – Bez nadsázky lze říct, že Vlastivědné muzeu v Šumperku předstihlo dobu. Když totiž onemocnění covid-19 zavřelo dveře výstavám a muzea začala přemýšlet, jak kulturu návštěvníkovi předat, v Šumperku měli jasno. Využili galerii 3D modelů. Virtuální depozitář nabízí několik stovek exponátů.

„Před asi šesti lety bylo naše muzeum jedno z prvních v České republice, které se do takového projektu pustilo. Na konferencích jsme naše 3D exponáty ukazovali ostatním. Sbírku stále rozšiřujeme a každým rokem přidáváme nové kousky. To, že přijde covid, jsme samozřejmě netušili, ale lze říct, že jsme před ostatními kolegy měli na začátku pandemie drobný náskok,“ uvedla ředitelka Vlastivědného muzea v Šumperku Marie Gronychová. Předměty rozdělené podle umístění jsou přístupné na webových stránkách muzea v sekci sbírky. Některé jsou zpracované 3D technikou, jiné si návštěvníci mohou prohlédnout pomocí třistašedesátistupňové rotace. 

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

„Vybírali jsme zajímavé věci z expozic napříč všemi sbírkami. Využití vidíme pro běžné návštěvníky i odborníky, kteří si mohou mnohdy nepřístupný předmět prohlédnout ze všech stran v pohodlí domova. V neposlední řadě tím myslíme také na imobilní návštěvníky,“ pokračovala ředitelka. Ostatně, není to jediná moderní technologie. V Šumperku dnes můžete absolvovat panoramatické prohlídky několika expozic a výstavu o archeologii dokonce doplňují exponáty vytištěné na 3D tiskárně. „Děje se spousta věcí, které mohou ohrozit chod muzea, přesto si myslím, že virtuální prohlídky by neměly nahradit osobní návštěvu. Zase ale z druhé strany, děti mají doma počítače, tablety, a když jim dáme do ruky dřevěného koníka, jsou z něj paf,“ poznamenala Marie Gronychová.

Vlastivědné muzeum v Šumperku je příspěvkovou organizací Olomouckého kraje. Spravuje celkem pět budov – Muzeum v Šumperku, Mohelnici, Zábřehu, Lovecko-lesnické muzeum v Úsově a Památník Adolfa Kašpara v Lošticích. Právě v Lošticích najdeme ve světě ojedinělé poháry s puchýřky, které dokonce v jednom ze svých děl jako symbol neřesti vyobrazil Hieronymus Bosch.

Unikátní je však i muzeum v Úsově, které nemá ve středoevropském prostoru obdoby. Mimořádné je po stavební stránce a také díky více než stoletým trofejím zvířat z exotických zemí. Velmi netradiční kolekcí zoologických preparátů je pak sbírka trusu. Zastoupeny jsou především exkrementy savců, a to pětatřiceti kusů převážně lesní spárkaté zvěře či šelem. Zbývajících třináct inventárních položek tvoří trus ptačí. „Tyto předměty, společně s ostatními preparáty muzea, sloužily ke vzdělávání lesníků na začátku 20. století. Každý správce lesa musel umět poznat, a to i podle trusu, jaký druh zvěře se pohybuje v jeho honitbě. Máme za to, že jiné muzeum u nás nic podobného nenabízí,“ uzavřela ředitelka.