Zoo Olomouc navrací sovou pálenou do volné přírody

OLOMOUC –  Navracení zvířat zpět do volné přírody je jedním z vrcholů činnosti moderních zoologických zahrad. Tento týden byla chovateli z olomoucké zoo zahájena příprava k vypuštění letošního mláděte sovy pálené. Stalo se tak ve spolupráci se Záchrannou stanicí v Bartošovicích u Nového Jičína, kde jsou sovy navraceny do přírody velmi šetrnou metodou.

Záchranná stanice v Bartošovicích u Nového Jičína, se kterou spolupracuje olomoucká zoo, vypouští sovy zpět do přírody velmi šetrnou metodou takzvanou soft release. „Jedná se o velmi šetrnou metodu vypuštění, která je sice časově náročná, ale výrazně zvyšuje přežitelnost navrácených jedinců. Náš odchov byl tudíž vypuštěn do tzv. adaptační voliéry v areálu záchranné stanice. Zde se bude spolu s dalšími sovami rozlétávat na velké ploše, nabírat energii a učit se lovit živé hlodavce. Následně se otevřou dveře voliéry a ptáci se nechají dobrovolně vyletět, načež podle potravní nabídky dispergují do okolí a obsazují vhodná stanoviště,“ upřesňuje zoolog Jan Kirner. Tímto způsobem bude také vypuštěno mládě sovy pálené, které se v olomoucké zoo narodilo 6. června. „Oproti minulým rokům se letos podařilo odchovat pouze jedno mládě, samičku vylíhnutou 6. 6. 2022. Je to ale první potomek od mladého chovného páru, čehož si ceníme,“ dodává chovatelka Monika Davidová.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Otrávené myši jsou pro sovy pohromou 

Za drastickým úbytkem sovy pálené, typického nočního predátora s výrazným obličejem, které žily většinou v zemědělských usedlostech, kde měly dostatek potravy v podobě hlodavců, stojí hned několik příčin. Den trávily sovy na opuštěných půdách, kde také vyváděly svá mláďata. To se ale v mnohém změnilo. Starých statků výrazně ubylo a hlodavci, trávení jedem, jsou pro sovy smrtelnou pastí. Tyto příčiny však nepatří k jediným. Proto museli ornitologové najít pro sovu náhradní řešení. Spočívá v rozmisťování speciálních budek, zabezpečených proti vniknutí predátorů, umístěných nejčastěji v areálech zemědělských družstev.

Moderní zoologická zahrada

Zoologická zahrada Olomouc se dlouhodobě podílí na repatriaci sovy pálené zpět do naší krajiny. Pojmem repatriace se označuje vypuštění živočicha do oblasti, kde dříve žil, ale z důvodu různých škodlivých vlivů z ní vymizel. “Repatriace živočichů zpět do volné přírody je jedním z vrcholů činnosti moderních zoologických zahrad a jsme rádi, že můžeme takto přispívat k uchování druhového bohatství návratem právě tak důležitého článku potravního řetězce, jakým je právě charismatická sova pálená,” uzavřela mluvčí Zoo Olomouc Iveta Gronská.

Mládě ve věku 5 dní, foto Monika Davidová
Mládě ve věku 12 dní, foto Monika Davidová
Adaptační voliéra v Bartošovicích, foto Jan Kirner