Zpěv, tanec a víno. Hradiště vzdalo hold folkloru a tradicím

UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Desetitisíce lidí rozhýbaly o víkendu srdce Slovácka. I přes rozmarné počasí si návštěvníci vychutnávali skvělé víno, hudbu a folklor. Zároveň se otevřely památky, které během roku bývají zcela nepřístupné.

Centrum města zaplnily stovky vinařů. První ochutnávky proběhly už v pátek na Masarykově náměstí za zvuku cimbálové muziky Ohnica. Úvodní ceremonii doplnilo vyhlášení šampiona vín slovácké podoblasti. Tím byl vyhlášen Sauvignon 2021, výběr z hroznů z Vinných sklepů Skalák.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

V sobotu dopoledne slavnosti zahájil průvod krojovaných z okolních měst a obcí, který je jedním z největších lákadel pro návštěvníky. Letos se tu představilo celkem 64 obcí a měst z 8 mikroregionů.

Ve folklorním duchu pokračoval celý víkend. „Beze zbytku zaplnit Kolejní nádvoří v bývalé Jezuitské koleji se už tradičně daří autorkám etnografického programu o krojích a zvycích, Martě Kondrové a Ludmile Tarcalové. Letos se jednalo o představení tradice výročních obyčejů na Uherskohradišťsku a Uherskobrodsku s názvem Od Buchlova k Javořině. V programu bylo k vidění například ustrojení králů svatodušní královské objížďky z Hluku, Kunovic a Vlčnova,“ přiblížil mluvčí uherskohradišťské radnice Jan Pášma.

Jedním ze stanovišť Slováckých slavností vína a otevřených památek byl opět Park a skanzen Rochus, kde se uskutečnilo pásmo pořadů v duchu slováckých tradic s názvem Aj ty svatý Rochu, daj nám vína trochu. Nechybělo ani Středověké městečko umístěné ve Smetanových sadech, kde byl připraven bohatý program zejména pro děti. Historii patřilo také nedělní odpoledne na Výšině svatého Metoděje se skupinou Magna Mysteria. Po řece Moravě opět pluly Muzikantské lodě, konkrétně  Danaj a Morava, na kterých se představily skupiny Děvčice a Venca´s Group.

S masivním zájmem návštěvníků se opět setkalo putování za historií města v rámci komentovaných prohlídek s průvodcem.  Také o prohlídky památek byl ze strany veřejnosti značný zájem, podle samotných průvodců  se zejména v sobotu ani nezastavili a lidé proudili do památek takřka nepřetržitě.