Na psychiatrii v Opavě měli 12 let týrat pacientku kurtováním k lůžku

OPAVA – Na dnešní dobu téměř neuvěřitelný případ vyšetřují kriminalisté v Psychiatrické nemocnici v Opavě. Pacientku se silnou formou autismu tam měl ošetřující personál celých 12 let držet nedobrovolně připoutanou k lůžku.

Paradoxní na případu je, že ošetřovatelé tak údajně jednali se souhlasem soudu. Šetřením ale mělo vyjít najevo, že za celou dobu do nemocnice zřejmě nikdo z kompetentních orgánů nepřišel k osobní návštěvě, aby pacientku vyslechl.

Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Případ vyplul na veřejnost 27. září 2022 díky serveru iRozhlas.cz, který údajně získal čtyři roky staré oficiální dokumenty z ministerstva zdravotnictví.

Případem se policisté zabývají po trestním oznámení ze strany Jindřicha Jašíka, který je pracovníkem Národního ústavu duševního zdraví. Podle něj okolnosti případu nasvědčovaly týrání svěřené osoby a na případ tedy padá oznamovací povinnost. Jeho zaměstnavatel NÚDZ se však distancoval od toho, že by měl s trestním oznámením Jašíka spojitost.

„Chci vědět, zda je na psychiatrii možné dělat komukoliv cokoliv, nebo to podléhá trestnímu právu. Když by tohle někdo udělal psovi, tak to trestné je,“ uvedl k případu sám Jašík.

Počátek kauzy se datuje k delegaci ministerstva zdravotnictví, která navštívila před čtyřmi lety 18 psychiatrických zařízení v celé České republice s cílem vyhodnotit kvalitu poskytované péče podle kritérií Světové zdravotnické organizace (WHO).

Při kontrole tehdy ministerský tým narazil v opavské psychiatrické nemocnici na případ mladé ženy, která podle sdělení personálu měla být připoutaná k lůžku dvanáct let téměř bez přerušení. Komise ministerstva zdravotnictví případ hodnotí jako mučení, v lepším případě jako nelidské zacházení.

Ředitel opavské psychiatrické nemocnice Zdeněk Jiříček uvedl, že návštěva z ministerstva byla tehdy impulzem k eliminaci dlouhodobých kurtací a v nemocnici již došlo k nápravě a změně pracovních postupů.