Dětský festival řemesel přiblíží dětem nejrůznější manuální profese

ZLÍN – Zvýšit oblibu řemeslných oborů hravou formou a ukázat je jako zajímavou činnost s perspektivou do budoucna, to je hlavním posláním třetího ročníku Dětského festivalu řemesel a profesí budoucnosti. Víkend nabitý workshopy a hrátkami v dílnách proběhne od 15. do 16. října v 14|15 Baťově Institutu, a to mezi 10. a 18. hodinou.

Děti si vyzkouší například práci s keramikou, barvířství, práci se dřevem, včelařství, základy mechanické konstrukce, šití a vyšívání, vaření, pekařství, košíkářství, modelářství, práci kováře a další řemesla. „Dnešní děti vyrůstají v digitální době, umí zacházet s mobilem a tabletem, intuitivně ovládají aplikace, ale když vezmou kladivo do ruky, nedokážou ani pořádně zatlouct hřebík. Tvrdí to nejen učitelé a učitelky, ale také rodiče. Děti si svou budoucí kariéru ani nespojují s manuální prací a řemeslnou zručností. Svědčí o tom snižující se množství absolventů odborných učilišť. Jsem ráda, že i letos se do akce zapojí místní střední školy, které hravou formou představí své obory,“ říká organizátorka festivalu Věra Stojar.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Kutilství hrálo v Československu před rokem 1989 významnou roli. Spousta dnes běžných výrobků byla pro většinu lidí nedostupná a touha po nich vedla k tomu, že si je kutilové amatérsky vyráběli. Zejména v 70. a 80. létech 20. století platilo okřídlené rčení o zlatých českých ručičkách. Toto je však dnes téměř minulostí. Doba je jiná a je nutné začít s popularizací řemeslné práce už u těch nejmenších dětí. A především je představit poutavou a zábavnou formou.