Ještě týden můžete obdivovat floristické umění v olomouckých kostelích 


OLOMOUC – V souvislosti s podzimní výstavou Flora Olomouc – Hortikomplex pořádá Výstaviště Flora Olomouc ve spolupráci s předními českými floristy od 29. září do 14. října akci Rozkvetlé památky – přehlídku jedinečných květinových aranžmá nainstalovaných v trojici olomouckých chrámů. Tento rok jsou vyzdobeny tři kostely na území Olomouce.

Floristické umění můžete tento rok obdivovat v Husově sboru, v kostele svatého Cyrila a Metoděje v městské části Hejčín a chrám Zvěstování Páně na Dolním náměstí. Samotná aranžmá si lidé mohou prohlédnout během otevírací doby jednotlivých chrámů, v žádném případě nejsou přístupné 24 hodin denně. Kostel svatého Cyrila a Metoděje je od pondělí do neděle otevřený vždy od 15 do 17 hodin, Husův sbor mohou milovníci floristiky navštívit v pracovní dny od 13 do 17 hodin a o víkendu od 11 do 12 a od 13 do 17 hodin. Kostel Zvěstování Páně je pak přístupný každý den v týdnu od 9 do 17 hodin.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Podzimní etapu výstavy Flora Olomouc – Hortikomplex letos navštívilo téměř 20 000 lidí, návštěvnost byla podobná jako minulý rok. Vysoká inflace ani všeobecné zdražování se návštěvnosti nedotklo. „Vnímáme, že doba je pro mnoho lidí obtížná a že mohou mít obavy z budoucnosti. O to víc nás těší, že opět v hojném počtu vyrazili na olomoucké Výstaviště Flora a nechali podzimní výstavu, aby je rozptýlila či potěšila. Na základě veskrze pozitivních ohlasů na centrální expozici i celou výstavu pevně věříme, že se to povedlo,“ uvedla Eva Fuglíčková, ředitelka Výstaviště Flora Olomouc.

Výpěstky pomohly organizacím, jež poskytují sociální služby

V hlavní expozici Plody otce genetiky v pavilonu A mohli návštěvníci obdivovat zhruba 40 tun špičkové zeleniny a ovoce z České republiky. I takové množství ale nepřišlo v žádném případě nazmar. Kvalitní zeleninu a ovoce si lidé mohli na výstavě zakoupit u stánků na „mini tržnici“ ve foyer pavilonu A. Po skončení výstavy podstatná část výpěstků pomohla organizacím poskytujícím sociální služby. Jejich zástupci se pro zeleninu a ovoce v pavilonu A zastavili hned v pondělí 3. října. „Šlo o Charitu Olomouc, Dětský domov a Školní jídelnu Olomouc, Společnost pro ranou péči – pobočku pro rodinu Olomouc a olomouckou pobočku občanského sdružení ZA SKLEM. Další část hlavní expozice, která už nebyla využitelná pro lidský jídelníček, zamířila do ZOO Olomouc,“ uvedl Michal Poláček, tiskový mluvčí Výstaviště Flora.

Návštěvníci si na podzimní výstavě užili i Zahradnické trhy s více než 150 pečlivě vybranými prodejci, festival gastronomie a nápojů Olima, ochutnávky vína v rámci akce Dny moravských vín, Mezinárodní včelařskou výstavu, bohatý doprovodný i kulturní program program a také expozici Českého zahrádkářského svazu pojmenovanou Mendelova zahrádkářská laboratoř s oblíbeným posezením u vína a pěstitelskou poradnou. Centrální expozice v pavilonu A s názvem Plody otce genetiky připomněla letošní 200. výročí narození Gregora J. Mendela – objevitele základních principů dědičnosti. Autory expozice byli uznávaní floristé Pavlína Švecová a Zdeněk Kupilík. Pavilonem A se klenuly pětimetrové oblouky plné květin, naprostá většina návštěvníků obdivovala i centrální část expozice s průchozím šestihranem věnovaným renesanční osobnosti G. J. Mendela. Na ten navazoval fotogenický oblouk porostlý zelení i květinami, zasvěcený byl vědě a vodnímu živlu. Zážitek všech návštěvníků pak umocnilo působivé profesionální nasvícení celé expozice.