Mohou se duchové zjevit, aby zachránili život člověka?

Duchové se prý vracejí na zem z mnoha důvodů – aby předali vzkaz, dodrželi slib, našli spravedlnost nebo ujistili ty, které milují, o své přetrvávající existenci. Mnoho případů ovšem může být vysvětleno optickými iluzemi či zbožným přáním člověka, jehož smrt drahého hluboce zasáhla. I většina zastánců připouští, že na většinu případu zjevení ducha bychom měli pohlížet velmi opatrně.

Zázrak v domě Dugginových

Asi za nejzajímavější případy můžeme označit ty, kdy duchové přímo fyzicky zasáhnou do lidského života, dochází k tomu ale velice zřídka. Jeden z případů pochází z roku 1993 z Anglie.

Ráno na Nový rok, krátce po šesté hodině, začal hořet obývací pokoj v přízemí pětipokojového dvojdomku v Basildonu v Essexu. Sheile a Larrymu Dugginovým a jejich třem dětem se podařilo seběhnout schodištěm plným kouře a uniknout z domu. Ve zmatku zapomněli na osmiletou Michelle, která spala ve svém pokojíku v prvním patře. Do domu však již nebylo možno vstoupit. Mezitím se Michelle probudila a začal bušit na okenní tabulku v dětském pokoji, aby na sebe upozornila. Lidé venku viděli ručičky, nemohli ale nic dělat. Zvenku nebylo ani vidět její hlavičku, neboť okno bylo příliš vysoko na to, aby na ně mohla vylézt. Hasiči již byli na cestě, ale bylo jasné, že než přijedou, pohltí Michelle plameny.

Náhle se stal zázrak. Okenní tabulkou proletěl kus porcelánu. O chvíli později vyletěla dírou v okně sama Michelle, vypadalo to, jako by ji někdo z okna vyhodil. Lidé ji stačili zachytit, vůbec se nezranila.

Všichni ji chválili, že tak malé děvče prokázalo takovou rozvahu a pohotové myšlení. Ale osmileté děvčátko si události vybavilo poněkud jinak. Místo toho, aby rozbila okno kusem porcelánu ona sama, udělal to muž, jehož zářící postava se vedle ní zjevila ve chvíli, kdy do místnosti začal zpod dveří pronikat kouř. Michelle poznala svého pradědečka, který zemřel před několika lety. Podle ní ji potom zvedl a protlačil dírou v okně.

Neuvěřitelná věc?

Zpočátku jí nemohli uvěřit. Celá událost však byla opravdu podivná. Díra, kterou se Michelle podařilo uniknout, byla příliš malá na to, aby se jí s takovou lehkostí protáhla. Navíc se nemohla dostat sama na parapet, neboť okno bylo příliš vysoko. Tvrzení Michelle navíc podpořily další důkazy. Ačkoliv skoro celý dům shořel, její pokojík, který se nacházel v přední části domu, zasáhl oheň nejméně. Když hasiči uhasili plameny a zkontrolovali celý dům, zjistili, že u okna v jejím pokoji nestála žádná židle ani jiný kus nábytku. Nejen, že tato podrobnost souhlasila s jejím tvrzením, ale způsobila navíc těžkosti těm, kteří se snažili logicky vysvětlit, jak se mohla osmiletá dívka sama dostat na tak vysoký parapet.

Případ pana Simse

Mohou se duchové vracet, aby zachránili život člověka? Tím, kdo by to potvrdil, byl bývalý farmář žijící na Floridě, Henry Sims. Také jeho zachránil mrtvý příbuzný z hořícího domu. V lednu 1978 asi v deset hodin večer dal Sims dobrou noc své dceři a vnoučatům, kteří byli u něho v Live Oak na Floridě na návštěvě. Neměl nikdy žádné paranormální zážitky, ale oné noci ve spánku viděl tvář mrtvého dítěte. Byl to jeho synovec Paul, který tragicky zahynul při požáru se svou malou sestřičkou v roce 1932. V jeho snu na něj Paul volal a snažil se jej probudit. Sims se skutečně ihned probudil a ucítil pach kouře. Navíc – u jeho postele stála ozářená postava chlapce, za okamžik však přízrak zmizel. Henry Sims byl ale už na nohou a všem se podařilo uprchnout z domu na poslední chvíli.

Místní požární inspektor pak prohlásil, že je zázrak, že nikdo nezahynul.

Událost v Detroitu

Existuje přinejmenším ještě jeden případ, kdy duch fyzicky zasáhl do hmotného světa a je opravdu neobvyklý. V roce 1964 jen o vlásek unikl smrti dělník pracující v automobilovém závodě v Detroitu, když uvedl nešťastnou náhodou do pohybu velký stroj nad svou hlavou. Později trval na tom (a potvrdili to i ostatní zaměstnanci), že se před ním v rozhodujícím okamžiku objevila vysoká tmavá postava a odmrštila ho stranou mimo nebezpečí.

Muže, který ho zachránil, šťastlivec nepoznal. Poznali ho ale starší muži, kteří na montážní lince pracovali déle. Podle nich šlo o ducha dělníka, kterému před dvaceti lety uťal stroj při podobné nehodě hlavu.

A tak, jak se zdá, duše pomocí procesu, který je mimo naše chápání, dokázaly shromáždit dostatečnou hmotu a energii, která jim aspoň načas propůjčila hmotnou podobu.