Závažná havárie na teplovodu v Táboře: Zhruba 130 domácností je bez tepla

ilustrační foto (zdroj pixabay.com)

TÁBOR – (aktualizováno) V úterý 13. prosince 2022 ve večerních hodinách došlo vlivem prudkého snížení teplot k havárii teplovodního potrubí v oblasti Budějovické a Ústecké ulice. Příčinu závady, to jest místo přerušeného potrubí, se zatím nepodařilo odhalit. Příčina poruchy se zjišťuje.

Jak informoval mluvčí táborské radnice Luboš Dvořák, z důvodu havárie firma Bytes Tábor musela dočasně přerušit dodávku tepla a teplé vody do čísla popisného. 2228-29, 2258-61, 2215-16, 2245-47, 1957 a 3072. Havárie byla oznámena starostovi města, který neprodleně svolal krizový štáb. Kvůli havárii bylo nutné odstavit od tepla zhruba 130 bytových jednotek, tedy přibližně 400 obyvatel.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihočeském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

„Vedení Tábora si je vědomo současné studené fronty. V noci z úterý na středu byty ještě zásadně neprochladnou. Důležité je nevětrat. Město žádá veřejnost, které se havárie týká, pokud se situace od středy nezlepší, aby zvážila možnost přespávání u příbuzných či známých, případně použití domácích přímotopů. Jednotlivcům dokáže město nabídnout od středy po dohodě náhradní ubytování, např. na ubytovně zimního stadionu nebo v hostelu Základní školy Bernarda Bolzana. Dále bude během středy na krizové lince 381 486 364 ve spolupráci s Hasičským záchranným sborem nabízena možnost zapůjčení přímotopů a přikrývek,“ uvedl Dvořák.

Poruchu se nedaří najít

Bohužel ve středu v poledne nebylo místo poruchy nalezeno. Místo se hledalo takzvanou akustickou metodou. Nehoda je atypická, nikde neutíká pára ani nevyvěrá voda. Technikům nepomáhá žádný zjevný vizuální únik a hledání je tedy dost komplikované a pracné. „Jedná se o prudký svah nad Ústeckou ulicí v oblasti takzvané Pletárny, kde se trubky navíc natřikrát rozbočují. Jde o obtížně přístupný terén, což práce komplikuje,“ doplnil starosta Tábora Štěpán Pavlík. Ve středu odpoledne se Bytes Tábor pokusí natlakovat tepelnou soustavu tak, aby v postižených bytech byla teplota alespoň kolem 15 až 17 st. Celsia, ale teprve se ukáže, zda se to podaří.

Pomoc obyvatelům se koordinuje na telefonním čísle krizového manažera 381 486 364, aktuální informace poskytuje na telefonním čísle na 776 312 410 také tiskový mluvčí města. Vedení města mezitím pracuje na tom, aby postižení lidí měli „náhradní“ teplo. Možností je několik.

1. Město nabízí od středy po dohodě náhradní ubytování na ubytovně zimního stadionu v ulici V. Soumara nebo v hostelu Základní školy Bernarda Bolzana na Školním nám. blízko ulice Na Parkánech.
2. Kolem středečního poledne (max. po obědě) bude mít Hasičský záchranný sbor na stanici v Měšicích k dispozici k zapůjčení přímotopy.
3. Dva přímotopy nabízí zájemcům i městská knihovna, která vyzývá obyvatele postižených oblastí, aby se přišli do knihovny ohřát, přečíst si knížku či vypít kafe, a to i bez platné registrace a po libovolně dlouhou dobu. Dva přímotopy už poskytla ZŠ Bernarda Bolzana, další 4 tělesa nabízí organizátor ukrajinské pomoci Vasyl Yurkiv.
4. Lidé mají možnost se osprchovat a umýt, a to už dnes od 17.00 do 20.00 hodin na zimním stadionu, kde jim poradí v recepci.
5. Nájemci městských bytů mohou posléze vstoupit do jednání se společností Bytes a zažádat o případnou kompenzaci nárůstu ceny za elektřinu, bude-li objektivně prokázána.