Silvestrovské oslavy byly bouřlivé. Hasiči a záchranáři měli plné ruce práce

Fotky Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

OLOMOUCKÝ KRAJ – Silvestr je za námi, pro hasiče a záchranáře znamenal hlavně vysoké pracovní nasazení. Hasiči řešili především požáry, kromě toho vyjížděli k dopravní nehodě. Zdravotnická záchranná služba pokořila rekordy v počtu výjezdů. 

Oproti běžným dnům znamená Silvestr pro hasiče zvýšený počet výjezdů. Od 18 hodin 31. prosince 2022 do 7 hodin 1. ledna 2023 řešili v Olomouckém kraji 21 událostí. Zasahovali u 16 požárů a jedné dopravní nehody, dále pomáhali třeba s otevřením bytu nebo transportem pacienta pro záchrannou službu. Nejvíce událostí evidují na Olomoucku a Přerovsku. “První zásah roku byl ohlášen na krajské operační a informační středisko hned 6 minut po půlnoci. Jednalo se příznačně o požár a vyjeli k němu jeseničtí hasiči do Mikulovic. Hasili zde ve spolupráci s místní dobrovolnou jednotkou vzrostlé túje na zahradě rodinného domu,” uvedla krajská mluvčí hasičů Lucie Balážová. 

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

K požáru střechy vyjížděli kolem 3. hodiny ráno do Riegrovy ulice v centru Olomouce. Jednalo se o požár menšího rozsahu ve dvorním traktu nad kancelářskými prostorami místní diskotéky. Díky pohotové reakci personálu se plameny nerozšířily ze střechy kanceláře na další části rozlehlého objektu a hasiči pak požár rychle zlikvidovali. Podle vyšetřovatele hasičů byla příčinou požáru nedbalost při používání pyrotechniky. Škoda je podle odhadu 40 tisíc korun a uchráněné hodnoty pak činí 1 milion korun. K dalším požárům popelnic, kontejnerů a odpadu vyjížděli například do Olomouce, Přerova, Prostějova, Šumperku i Hluboček.

Dopravní nehodu osobního auta, které narazilo do stromu mezi Šternberkem a Krákořicemi, řešili šternberští hasiči na Silvestra krátce před 19. hodinou. Při nehodě se zranil jeden člověk, kterého si převzali záchranáři. 

Zdravotnická záchranná služba na Silvestra pokořila rekordy v počtu výjezdů. Na denní směně vyjížděli záchranáři celkem 125krát a na noční směně pak 105krát. “Ve srovnání s loňským rokem i těmi předchozími se jedná o enormní číslo, které jsme zatím nikdy neevidovali,” zhodnotila počet výjezdů mluvčí Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje Lucie Mikisková. V novém roce vyjížděli záchranáři poprvé hned 3 minuty po půlnoci z výjezdové základny na Aksamitově ulici v Olomouci k úrazu hlavy. Na noční směně pak nejčastěji vyjížděly výjezdové skupiny z Olomouce a z Prostějova. Čtyřikrát jeli k úrazům spojeným s pyrotechnikou – 3 výjezdy se týkaly poranění oka, jeden amputace palce ruky při nesprávné manipulaci s pyrotechnikou. K napadení vyjížděli jedenáctkrát, čtyřikrát k případům opilosti, kdy pacienti skončili na záchytce.