Muzeum Turnov: Objevte klenotnici šperků i cestu na vrcholy světa

Expozice Horolezectví. Zdroj foto: Muzeum Českého ráje v Turnově
Expozice Horolezectví. Zdroj foto: Muzeum Českého ráje v Turnově

Nádhera a pestrost drahých kamenů, ale také muzeum plné zábavy, akce i poučení – to je Muzeum Českého ráje v Turnově. Je živou, akční institucí, která vás pobaví i poučí. Čeká vás cesta za historií, archeologií, lidovou kulturou Pojizeří, dozvíte se, jak se do podoby krajiny Českého ráje výrazně zapsala mladší sopečná činnost a v muzejní expozici Klenotnice uvidíte krásu šperků. Kromě toho zde také máte jedinečnou možnost se vydat z Českého ráje až na vrcholy světa. Muzeum Turnov vás vítá!

Jaké poklady v expozicích skrývá muzeum Turnov?

Specializací turnovského muzea jsou drahé kameny a jejich zpracování (tzv. kamenářství), které je typickým řemeslným odvětvím regionu. Najdete zde geologicko-mineralogickou expozici, která vás zavede do pestrého světa nerostů. Na ukázkách broušených a rytých drahokamů se seznámíte s technologií jejich zpracování a představí se i historické šperky, následované těmi, které od roku 1984 vznikají na mezinárodních šperkařských sympoziích v Turnově. V podzemní Klenotnici uvidíte luxusní historickou kolekci šperkařských prací ze sbírky turnovské umělecko-průmyslové školy. Muzeum Turnov je živou institucí, která aktivně a zajímavou formou přibližuje historii, oživuje tradice a řemesla pořádáním řemeslných dílen a workshopů, zábavně-naučných programů pro děti i dospělé.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Expozice Mineralogie. Zdroj foto: Muzeum Českého ráje v Turnově
Expozice Mineralogie. Zdroj foto: Muzeum Českého ráje v Turnově

Výlet do muzea Turnov, to je cesta z Českého ráje na vrcholy světa

Atraktivním cílem v turnovském muzeu se stala expozice Horolezectví„Z Českého ráje na vrcholy světa”. Nová výjimečná expozice potěší všechny milovníky skal a hor. Je jedinečnou stálou výstavou svého druhu i rozsahu v České republice. V interiéru nenajdete jediné rovné místo – ve skalách také není. Proto při každém pohybu v expozici budete ve střehu, s každým krokem si uvědomíte, že cesta není rovná, je klikatá a často se láme.

Expozice Horolezectví. Zdroj foto: Muzeum Českého ráje v Turnově
Expozice Horolezectví. Zdroj foto: Muzeum Českého ráje v Turnově

Horolezecká expozice je rozdělena do tří základních částí. V první části poznáte horolezectví jako fenomén, poté zjistíte, že existuje spousta stylů a způsobů, jak ve skalách dosáhnout svých cílů. Ve třetí části se ponoříte hlouběji do historie horolezectví, protože se věnuje více než stoletému příběhu lezení v Českém ráji. Nová třípodlažní budova expozice vznikla na místě bývalé galerie. Z původních prostor zůstala jen její obvodová stěna, kde je již více než 40 let instalován obraz výjimečných rozměrů Bitva pod Hrubou Skálou (10 x 8,5 m). Obraz je součástí expozice, a dokonce byl do ní i aktivně zapojen. Pomocí videomappingu jsou rozpohybováni lezci na stěnách či ožívá rozměrný obraz Mikoláše Alše. Děti mají k dispozici via ferratu nebo zastávky s horolezeckými uzly. Obsahově doplňuje expozici velká interaktivní obrazovka, která doprovodné texty výrazně rozšiřuje a nabízí doplňující informace k představovanému tématu.

Expozice Lidová kultura Pojizeří. Zdroj foto: Muzeum Českého ráje v Turnově
Expozice Lidová kultura Pojizeří. Zdroj foto: Muzeum Českého ráje v Turnově

Nejen Český ráj na jednom místě, to je muzeum Turnov

Víte o tom, že Muzeum Českého ráje v Turnově patří k nejstarším muzeím regionálního typu v České republice? Bylo totiž založeno už v roce 1886. Základem sbírek se staly historické exponáty, cechovní a umělecké památky, archeologické nálezy a fondy městského archivu. Stálé expozice mineralogie, historie, turnovského kamenářství a národopisu jsou přístupné od roku 1963. Spravuje také Dlaskův statek v Dolánkách. Kromě stálé péče o sbírkové fondy pořádá muzeum výstavy, vyvíjí vlastní vědeckovýzkumnou a publikační činnost, pořádá odborné konference a semináře, mezinárodní symposia šperkařů, řezbářů, poskytuje široké badatelské odborné služby pro veřejnost a neposlední řadě organizuje také bohatou kulturní činnost regionu.

Muzejní expozice. Zdroj foto: Muzeum Českého ráje v Turnově
Muzejní expozice. Zdroj foto: Muzeum Českého ráje v Turnově

Kdy navštívit muzeum Turnov?

Aktuální informace o otevírací době, vstupném, výstavách a akcích konaných v muzeu Turnov najdete zde.

Místo výletu

Kraj: Liberecký
Okres: Semily
Město: Turnov

Kontakt

Muzeum Českého ráje v Turnově
Skálova 71
511 01 Turnov

tel.: +420 481 322 106
e-mail: mail@muzeum-turnov.cz
www.muzeum-turnov.cz

Tip na fajn výlet

Máte rádi hrady, zříceniny, skály a pohádky? Tak to musíte vyrazit na výlet na hrad Rotštejn, který najdete v krásné přírodě Českého ráje. Rotštejn je ve skutečnosti zřícenina skalního hradu, která vám může být povědomá. Víte o tom, že si o zdejší skálu zlomil šavli pohádkový kaprál z filmu S čerty nejsou žerty?