Při kácení zavalil muže na Ramzové v Jeseníkách velký kmen stromu. Přiletěl pro něj vrtulník

Letecká záchranná služba Olomouc
Foto Facebook Horská služba ČR

JESENÍKY – Horští záchranáři vyráželi v sobotu 18. března na pomoc muži v kritickém stavu na Ramzové v Jeseníkách. Při kácení zavalil muže velký kmen stromu a při příjezdu záchranářů nedýchal  a srdce mu nepracovalo.

Na pomoc muži vyrazili dva členové Horské služby, shodou okolností zdravotničtí záchranáři s praxí na ARO, a také hasiči. Horští záchranáři se na místě starali o zdravotnickou část zásahu, hasiči o vyproštění. „Při našem příjezdu muž nedýchal, srdce nepracovalo. Okamžitě jsme zahájili provádění celého resuscitačního protokolu včetně masáže srdce a ventilace za pomoci ambuvaku a kyslíku, zatímco hasiči pracovali na vyproštění pomocí speciálních pneumatických polštářů,” popisuje okolnosti zásahu na Ramzové zasahující horský záchranář Jan Macek. Muž měl velmi těžce zhmožděný hrudník. V okamžiku přistání vrtulníku z Olomouce se muži vrátila srdeční akce a obnovil spontánní krevní oběh. Letečtí záchranáři velmi rychle muže naložili na palubu a v kritickém stavu ho transportovali do Fakultní nemocnice Olomouc.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.  

Vrtulník mířil do Jeseníků i v pátek 17. března. Nedaleko Švýcárny tam zkolaboval 82letý muž. Jak se později ukázalo, měl epileptický záchvat. Při příjezdu horských záchranářů už byl pán při vědomí a komunikoval. Vrtulník s ním pak odletěl do nemocnice v Šumperku.