Kde budete pálit čarodějnice?

JIŽNÍ ČECHY – Nezdá se vám trochu schizofrenní, že většina z nás nevěří na čarodějnice, přesto se ráda účastní jejich upalování? Ve staročeských pramenech tento zvyk dokonce ani nenajdete, nejspíš vznikl pod německým vlivem. Tak se pojďme podívat, kam můžete za touto kratochvílí vyrazit.

Všude se čarodějnice slétnou 30. dubna, jen na dvě místa dorazí dříve. Tím prvním jsou České Budějovice. V areálu VŠTE v Okružní ulici se tak stane 25. dubna. Slavnostní upálení čarodějnice přijde na řadu v 18 hodin a následovat bude bezmezná zábava. Špekáčky k opečení si můžete zakoupit i na místě. Druhým místem je Týn nad Vltavou, kde začne zábava 29. dubna v 15 hodin. Přijďte zažít kouzelné odpoledne a podvečer. Zapojte děti do čarodějnického průvodu, soutěží, zapalte vatru a opečte si buřtík.

A teď místa, která zůstávají věrna 30. dubnu. V tematickém parku Království času v Protivíně začne pálení čarodějnic už ve 14 hodin. Ozdobíte májový věnec, postavíte májku, děti si vyrobí čarodějnice v dílničkách a budou se péct i buřtíky.

Rej čarodějnic zaplaví Panskou zahradu ve Strakonicích v 16 hodin. Vítány jsou nejen čarodějnice s košťaty i bez, ale i jiná strašidla a příšerky. Bude se vyhlašovat nejlepší čarodějnice, nebo čaroděj, malovat na obličej, oblohu ozáří ohnivá show a k tanci a poslechu zahraje kapela Scéna.

I na koupaliště ve Volyni dorazí v 16 hodin fešandy na košťatech. A možná mezi nimi budou i nějací fešáci! Nebude chybět oheň na opékání, soutěže a vyhodnocení nejlepších masek. Večer tu zakončíte tradičním ohňostrojem.