Zámek Roztoky u Prahy: Poznejte eleganci letního sídla v muzeu i hmatem

Zámek Roztoky u Prahy. Zdroj: Pixabay.com/kerut
Zámek Roztoky u Prahy. Zdroj: Pixabay.com/kerut

Zámek Roztoky u Prahy obklopený krásným parkem se vzácnými dřevinami byl kdysi oblíbeným letoviskem měšťanů. Dnes zde sídlí středočeské muzeum, které vás zve na návštěvu svých zajímavých expozic. Dozvíte se, jak žila vrchnostenská správa panství i jaký byl život v letním sídle. Nevidomí a slabozrací mohou poznat zámeckou historii díky úžasným hmatovým modelům.

Zámek Roztoky u Prahy, to je 2 v 1

Vydejte se na výlet na zámek Roztoky u Prahy do stejnojmenného městečka, omývaného klidnými i divokými vlnami Vltavy. V jeho prostorách sídlí Středočeské muzeum, které patří dobou svého vzniku mezi nejmladší regionální muzea v Čechách. Jeho areál tvoří především objekt renesančního zámku s vnitřním nádvořím, centrální nádvoří obklopené bývalými hospodářskými budovami a přilehlý zámecký park. Do komplexu muzea patří též v blízkosti stojící objekty Braunerova mlýna a ateliéru Zdenky Braunerové.

Staňte se členem FB skupiny Fajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Jaké prohlídkové okruhy muzeum nabízí?

  • „Vrchnostenská správa panství aneb jak bydlel a úřadoval pan správce” je prohlídková trasa, která vás provede časy, kdy roztocký zámek a k němu přilehlé panství patřily téměř po dvě stě let významnému rodu Liechtensteinů. Ten je však nevyužíval jako své sídlo, ale na hospodaření, na něž dohlíželi tři vrchnostenští úředníci v čele se správcem statku. Možná právě tak mohly být vybavené jeho privátní pokoje, kuchyň či kancelář. Uvidíte například okovanou pokladnici, úřední záznamy psané husím brkem, přehled sirotčích důchodů, či v kuchyni pak sopouch, pradávný předchůdce našich digestoří.
    V rámci okruhu vstoupíte také do Historického sálu s gotickým arkýřem, kde si můžete prohlédnout dokument o stavební historii zámku.
Zámek Roztoky u Prahy. Zdroj: Shutterstock.com/xlup
Zámek Roztoky u Prahy. Zdroj: Shutterstock.com/xlup
  • „Život v letovisku aneb jak se jezdilo do Roztok na letní byt” je okruh, v němž se seznámíte s počátky prvních letovisek městské střední vrstvy, převážně pražských obchodníků a továrníků. Zdejší Tiché údolí s vilkami sloužilo nejen k rekreaci, ale i reprezentaci svých majitelů a jako místa čilého společenského ruchu. Tradice letovisek tohoto druhu byla násilně přerušena druhou světovou válkou a už nikdy nebyla obnovena. Středočeské muzeum je první institucí na českém území, která se daným tématem expozičně zabývá. Projdete vstupní halou, dámským budoárem, jídelnou, salonem či pánským pokojem, které jsou vybavené dobovým mobiliářem, interiérovými doplňky a nádobím či ukázkami dobové módy. Okruh končí v zámeckém Renesančním sále, pod záklopovým stropem s restaurovanou původní malbou.

Procházkou zámeckým parkem

Přijďte si odpočinout do volně přístupného zámeckého parku se vzácnými dřevinami a díly sochařky Hedviky Zaorálkové. Obejděte rekonstruovaný sídlo, jehož počátky sahají do konce 13. století, kdy středověkou tvrz ještě dnes připomínají příkop, kladky a závaží původního padacího mostu. V předzámčí pak uvidíte zčásti zachovaný hospodářský dvůr se sladovnou, stodolou a stájemi.

Poznejte zámek hmatem

Středočeské muzeum mohou navštívit nevidomí a slabozrací, pro něž je v zámku k dispozici pět hmatových modelů o velikosti 70 x 25 (š x v) cm. Díky modelům, které si mohou osahat, poznají, jak se zámek v průběhu své historie přeměnil ze středověké tvrze s vodním příkopem na palác z doby Lucemburků, až nakonec získal dnešní podobu.

Zámek Roztoky u Prahy. Zdroj: Shutterstock.com/xlup
Zámek Roztoky u Prahy. Zdroj: Shutterstock.com/xlup

Braunerův mlýn a ateliér malířky Zdenky Braunerové

Objekt mlýna je pod starším názvem Malý mlýn zmiňován už počátkem 18. století. Roku 1861 zakoupil mlýn pražský právník František August Brauner. Své dětství a mládí tu tak mohla prožívat i jeho dcera – později známá malířka, grafička a knižní výtvarnice Zdenka Braunerová. Starý mlýn už dávno svému původnímu účelu neslouží. Jeho minulost připomíná jen náhon a na vrcholu štítu mlýnské kolo. Dnes zde sídlí ředitelství Středočeského muzea u Prahy a také je tu umístěn Ateliér Zdenky Braunerové.

Kam přijet?

Kraj: Středočeský
Okres: Praha-západ
Město: Roztoky

Kdy navštívit muzeum?

Bližší informace o otevírací době, vstupném, výstavách, koncertem, divadelních představeních a dalších akcí na internetových stránkách muzeum-roztoky.cz.

Kontakt a informace

Středočeské muzeum
Zámek 1
252 63 Roztoky

tel.: +420 233 029 055
e-mail: pokladna@muzeum-roztoky.cz
www.muzeum-roztoky.cz

Tip na výlet v okolí

Jelikož budete blízko české metropole, navštivte Planetárium Praha, místo, kde se vám hvězdy promítnou do života, nebo se na chvíli staňte režisérem filmových triků v Muzeu Karla Zemana.