VIDEO: V anketě Strom roku uspěla i lípa na školní zahradě v obci Sulíkov

Foto: Strom roku

BLANSKO – Ve 22. ročníku ankety Strom roku se letos utkalo deset finalistů. Do nominované desítky pro hlasování se dostaly jen dva stromy z Moravy: Mohutná katalpa u slavné vili Stiassni v Brně a krásná lípa na školní zahradě v obci Sulíkov na Blanensku. Lípa nakonec vybojovala třetí místo.

O všelidovém hlasování ve finále ankety Strom roku jsme vás informovali v článku. Populární anketu Strom roku pořádá Nadace Partnerství. Letošní finále vyhrála Hruška v širém poli z Mrákotína na Chrudimsku. Stala se už třetím ovocným stromem, který hlasování ovládl. Druhá byla Nepomyšlská lípa z Ústeckého kraje a třetí místo Lípa na školní zahradě v Sulíkově v Jihomoravském kraji. Výběr vítěze nově probíhal výhradně elektronicky, „Hlasování začalo v pondělí 24. července v 8 hodin ráno a skončilo 8. října o půlnoci. V superfinále v posledním týdnu hlasování zůstala v souboji o titul již jen polovina stromů,“ shrnula koordinátorka ankety Kateřina Bolečková z Nadace Partnerství.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Strom roku 2023 dostane i odborné ošetření a postup do evropského kola soutěže. V roce 2019 v anketě zvítězila Chudobínská borovice z přehrady Vír, která se později stala i evropským stromem roku. Ceny předala vítězům Nadace Partnerství již tradičně 24. října na brněnské Hvězdárně a planetáriu.