Kam s wifi routerem? Pár drobných vychytávek vám může pomoci zlepšit signál

Foto: Rýdlová J.

Známe to všichni. Občas si technika postaví hlavu a my, zejména ti méně technicky zdatní, si vroucně přejeme mít přítele na telefonu, který přispěje tou správnou radou, případně se dostaví osobně a problém v mžiku odstraní. Mezi technické zrady, jež dokážou v řádu sekund vyrobit i z nejklidnějšího flegmatika do vývrtky vytočeného cholerika, patří stávkující internetové připojení. Mnoho domácností již dospělo do stádia, kdy je celá rodina s výjimkou batolat a ještě nenarozených dětí neustále on-line. A tak najednou s hrůzou zjišťujeme, že v některých zákoutích našeho obydlí je signál slabý, případně vůbec žádný. Co teď? Jak vyřešit problém co nejrychleji?

Než vyměníme starý za nový

Nabízí se samozřejmě řešení koupit nový WiFI router, který bude výkonnější a který bude ozdoben větším počtem antén. Mnohdy to ale nemusí být nezbytně nutné. Jako první krok je rozhodně lepší zjistit, jestli problém není ve špatném umístění routeru. Většina lidí ho totiž položí tam, kde na něj zbylo místo nebo kde lahodí oku. Většinou ho tedy najdeme vedle televize nebo za ní, či důmyslně schovaný ve spodní přihrádce obývací stěny, kde nám nekazí výhled.

Tipy, jak na WiFi router

Umístění WiFi routeru by se však mělo řídit určitými pravidly. Je totiž potřeba respektovat princip, na jakém router pracuje a jak se šíří signál.

  • Umístěte WiFi router co nejvíce do středu prostoru, který potřebujete pokrýt. Signál se totiž šíří kuželovitě. Určitě tedy nepatří do rohu koncového pokoje vašeho bytu. Je potřeba ho přesunout do prostředního pokoje tak, aby se signál šířil všemi směry, a to do vašeho bytu a nikoli částečně třeba na balkón nebo k sousedům.
  • WiFi router nepokládejte na zem, což souvisí s předchozím pravidlem. Router patří doprostřed pokrývané lokality. Doporučuje se umístění třeba na polici ve výši očí. Signál šířený z výšky totiž nenaráží na tolik překážek jako při šíření z podlahy.
  • WiFi router nepatří do blízkosti některých předmětů. WiFi signál má tu vlastnost, že některými materiály bez problémů projde, od jiných se odrazí a dalšími pro změnu neprojde vůbec. Kvalitu signálu zhoršují např. tlusté zdi, kovové materiály, zrcadla, voda. Problém tedy mohou působit i akvária a zrcadla.
  • Pozor na blízkost další elektroniky. Wifi signál se šíří volně vzduchem ve frekvenčních pásmech 2,4 GHz nebo 5 GHz (volná pásma definovaná Českým telekomunikačním úřadem). Problém je, že v pásmu 2,4 GHz funguje mnoho dalších zařízení jako třeba domácí chůvičky, bezdrátové reproduktory, televizory, mikrovlnky, ledničky. Na jeho výkonnosti se tedy může podepsat i to, když leží např. 10 cm od televizoru.
  • Využívejte účelně dostupná pásma. Moderní WiFi routery mají na výběr obě zmíněná pásma, tj. 2,4 GHz a 5 GHz. Zkuste pásmo 5 GHz. Jeho výhodou je, že není ještě tolik využívané. Na druhou stranu má o něco menší dosah než pásmo 2,4 GHz.
  • Zkontrolujte specifikaci výrobku. V souvislosti s dvěma frekvenčními pásmy, je dobré si uvědomit, že dané pásmo musí být podporováno na obou stranách, tedy nejen routerem, ale také přístrojem, který na něm má fungovat (např. notebookem, tabletem, mobilem). U pásma 2,4 GHz se jedná o běžný standard, ale pásmo 5 GHz je dobré si pohlídat v popisu produktu, který si chcete zakoupit. Starší notebooky, tablety a další zařízení ne vždy toto pásmo podporují, takže nebudou v síti viditelná. Pak je potřeba nastavit na 2,4 GHz, případně na obě sítě zároveň, pokud to WiFi router umožňuje.
  • Zkuste různě nasměrovat antény. Nedoporučuje se je nechávat obě (resp. všechny tři) rovnoběžně.
  • Restartujte WiFi router. Při potížích často pomůže WiFi router restartovat, případně jen vypnout a po chvíli opět zapnout.

Další možností je provést změnu WiFi kanálu. Nejedná se sice obtížný úkon, ale přeci jen je to již složitější záležitost, s kterou si úplný laik zpravidla sám bez pomoci neporadí.

Tam, kde je velká hustota Wi-Fi sítí (typicky panelové domy), se často doporučuje používat připojení pomocí kabelu, pokud to samozřejmě jde. U něj totiž, na rozdíl od zranitelné WiFi sítě, k výpadkům a rušení prakticky nedochází.