Zlín obhájil titul Nejpřívětivější úřad

Foto: archiv MVČR

ZLÍN – Prvenství v soutěži Přívětivý úřad obcí III. typu putuje do Zlína. Titul na krajské úrovni získal Magistrát města Zlína už potřetí v řadě. Za ním následovala města Otrokovice a Valašské Meziříčí.

Osmý ročník soutěže mapoval kvalitu přístupu úřadů ke klientům. „Posuzoval například míru online řešení agend, dostupnost služeb pro občany, otevřenost radnic i úroveň komunikace s občany. V neposlední řadě hodnotil i zapojení  občanů do věcí veřejných,“ přiblížil tajemník Magistrátu města Zlína Tomáš Lang.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Příkladem dobré praxe ve Zlíně je softwarový robot. Ačkoliv není přímo občanům viditelný, v konečném efektu zlepšuje interní fungování úřadu a to se projeví i ve vztahu k nim. Díky novému softwaru pro robotizaci a automatizaci mohou nyní pracovníci zlínského magistrátu pracovat daleko efektivněji. Robot zajišťuje automatizaci a optimalizaci procesů, příjem a rozdělení dat, třídění dat, prověření správnosti údajů, přiřazení předem definovaných údajů ke konkrétním položkám, doplnění popisu ke kontrolovaným položkám s nesprávnými údaji a další řadu úkonů.

„V praxi to funguje tak, že pracovníci magistrátu vytipují proces, který je rutinní a zpracovává pravidelně větší množství dat, podmínkou je, že všechna data musí být v elektronické formě. Provedou detailní analýzu celého procesu, na základě které se programuje proces pro robota. Následuje testování procesu, seznámení uživatelů s novým procesem, nasazení do ostrého provozu a nastavení časového harmonogramu pro pravidelné spuštění procesu,“ vysvětlila vedoucí Odboru informatiky Magistrátu města Zlína Zdeňka Bačová.

V budoucnu chce zlínský úřad zavést například automatickou kategorizaci a distribuci příchozích elektronických zpráv na podatelně. Dále by měl robot posloužit mimo jiné i ke zpracování některých typů majetkových dokladů, výdajových poukazů a vydaných faktur.