Zemědělci na jihu Čech chystají protestní jízdy. Víme, kudy povedou trasy

ilustrační foto (zdroj Novinykraje.cz / foto David Fiala)

JIHOČESKÝ KRAJ – Také jihočeští zemědělci se ve čtvrtek 22. února 2024 připojí k celostátnímu protestu. Kolem tří set strojů se objeví napříč celým Jihočeských krajem. Krátce například zablokují přechod Strážný na Prachaticku, potkáte je ale ve všech okresech. Zemědělci protestují proti politice Evropské unie.

O protestech informovala Hana Šťastná, ředitelka Agrární komory Jihočeského kraje. Podle vyjádření komory je zemědělská politika Evropské unie nespravedlivá, nepředvídatelná, nesrozumitelná a nemá oporu v selském rozumu. Vede k postupné likvidaci (jiho)českého produkčního zemědělství. Lokální akce se budou konat ve spolupráci a koordinace na úrovni agrárních komor V4, Litvy a Lotyšska.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihočeském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

„Cílem je upozornit veřejnost na hluboké rozčarování zemědělců z tíživé situace způsobené špatnými politickými rozhodnutími. Půjde o první varovný vzkaz ´UŽ S NÁMI TAKHLE NEOREJTE!´ směrem k Bruselu. Akce nemá za cíl paralyzovat dopravu a nebude agresivní. Půjde o ´agrotechnické´ volání o pochopení a pomoc i v zájmu (jiho)českých obyvatel,“ vysvětlila Šťastná.

Jihočeské zemědělce trápí zejména nízké výkupní ceny způsobené bezcelním dovozem obilovin, olejnin a dalších komodit na evropský trh v kombinaci s neúnosnými environmentálními ambicemi Green Dealu a přebujelou byrokracií. „Někteří pomalu rezignují a rozprodávají podniky nezemědělským investorům, ostatní se začínají radikalizovat. Donutil je k tomu souběh vysokých výrobních nákladů, propad výkupních cen, bezcelní dovoz zemědělských komodit z Ukrajiny, stále přísnější zákonné požadavky, rostoucí počet kontrol, nárůst byrokracie, snižování dotací, rostoucí daňová zátěž, predátorské chování tržních řetězců,“ stojí v tiskové zprávě Agrární komory Jihočeského kraje.

Protestní jízdy zemědělců v Jihočeském kraji

České Budějovice
Zemědělská technika (převážně traktory) se budou ze všech směrů (po E55 – ul. Dlouhá louka – i po Husově třídě) sjíždět před 10. hodinu na parkovacím prostranství před hlavní bránou českobudějovického výstaviště.

Odhadovaný počet zemědělské techniky: 50

Okres Prachatice
Dvě nájezdové trasy na hraniční přechod Strážný :
Skupina 1:
Strakonice – Volyně – Vimperk – Kubova Huť – Horní Vltavice – Strážný po silnici I/4
Skupina 2:
Prachatice – Libínské Sedlo – Volary – Lenora – Strážný po silnici I/29

Na přechodu Strážný vozidla zastaví, sešikují se, budou houkat s technikou v jeden čas a při otáčení techniky zpět na chvilku zablokují průjezd. Zpět pojedou společně s tím, že v průběhu trasy se budou oddělovat jedni směr Lenora, Volary, Prachatice a každý domů a druzí pojedou Horní Vltavice – Kubova Huť – Vimperk, kde se oddělí Strakonice a ti pojedou na Volyni a do Strakonic.

Odhadovaný počet zemědělské techniky:50

Okres Strakonice
Skupina 1:
Přešťovice letiště – Strakonice – Volyně – Čkyně – Vimperk – Horní Vltavice – Strážný. Jedná se o silnici I. třídy č. 4.
Skupina 2:
Vodňany – Prachatice – Volary silnice č. 141; Těšovice silnice č. 145; Prachatice silnice č. 143; Volary – Lenora silnice č. 39 ; Lenora – Strážný silnice č. 4

Odhadovaný počet zemědělské techniky: 40

Okres Písek
Skupina 1:
Písek – Čížová – Nová hospoda – Drhovle – okres Strakonice
Skupina 2:
Záhoří – Bernartice – Milevsko – okres Tábor

Odhadovaný počet zemědělské techniky:40

Okres Jindřichův Hradec
Skupina 1: silnice č. 23 z Jindřichova Hradce na nájezd Dálnice D3, sjezd na 100 kilometru
Skupina 2: silnice č. 151 z Jindřichova Hradce do Dačic
Skupina 3: silnice č. 34 z Jindřichova Hradce do Třeboně

Odhadovaný počet zemědělské techniky: 50

Okres Tábor
Začátek v Chotovinách, přes dálnici na silnici č. 603 směr Košín, v Košíně odbočit na Stoklasnou Lhotu, příjezd do Tábora po silnici č. 123, Zavadilskou přes kruhový objezd na silnici Chýnovská, po ní doprava na silnici č. 3 směr Planá nad Lužnicí a přes kruhové objezdy na výjezd z Tábora, přes Sezimovo Ústí stále po silnici č. 3 až na kruhový objezd na začátku Plané nad Lužnicí, kde se účastníci rozjedou do svých destinací.

Odhadovaný počet zemědělské techniky: 50

Okres Český Krumlov
Kaplice – nádraží bude místem, kde se v 10 hodin (od Velešína a od Zubčic) sjedou účastníci protestní kolony, která se vypraví po E55 směrem k hraničnímu přechodu Dolní Dvořiště a zpět.

Odhadovaný počet zemědělské techniky: 40