Jarní Flora Olomouc vás vezme do Galaxie květin

Foto Jan Krčmář

OLOMOUC – Jarní etapa výstavy Flora Olomouc s podtitulem Galaxie květin se koná od čtvrtku 25. do neděle 28. dubna na Výstavišti Flora Olomouc. Kromě jedinečné hlavní expozice v pavilonu A se návštěvníci můžou těšit mimo jiné také na velké Zahradnické trhy, které zaplní venkovní areál výstaviště a nabídnou zahradnický materiál.

Vesmír a tisíce květin v jedinečných floristických aranžmá. Tyto dva světy v sobě spojí hlavní expozice na letošní jarní výstavě Flora Olomouc.Kromě jedinečné hlavní expozice v pavilonu A se návštěvníci můžou těšit na velké Zahradnické trhy, výstavu vzácných bonsají, expozici Českého  zahrádkářského svazu či na výstavu obrazů doplněných o květinová aranžmá. Připraveno bude také několik gastrozon s nabídkou kvalitního občerstvení, včetně bezlepkového. „Flora Olomouc je po desetiletí největším tuzemským svátkem květin a oslavou jara. Návštěvníci se u nás po šedivé zimě osvěží, načerpají nové síly. Letos je autorem hlavní expozice uznávaný florista Jan Milt. Je mu 36 let, má řadu zkušeností ze zahraničí. Plníme tak jeden z našich cílů – navázat spolupráci s mladými a současně kvalitními tvůrci. Letošní centrální expozice tomu odpovídá. Je opravdu na co se těšit,“ uvedla Eva Fuglíčková, ředitelka Výstaviště Flora Olomouc. Cenově zvýhodněné online vstupenky již dostanete na webu olomouckého výstaviště. Pro držitele těchto online vstupenek bude připravený samostatný vstup do pavilonu, vyhnou se tak frontám u pokladen.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.  

Nejnovější floristické trendy, velká fotostěna i kavárna s tematickými drinky

Florista Jan Milt působil kromě tuzemska také v Rakousku a Švýcarsku. V největším pavilonu A na pouhé čtyři dny vytvoří jedinečný svět plný barev a vůně tisíců květin. Základním prvkem zde bude elipsa, a to v návaznosti na vesmírné ladění expozice. V hlavní expozici bude připravena také velká fotostěna, u níž si můžete udělat originální snímky. Součástí Galaxie květin bude i kavárna s nabídkou tematických drinků a velké množství míst k posezení a odpočinku. Cílem je, aby lidé v expozici pohodlně strávili delší čas a užili si její krásu. „Vesmír a květiny. Hry se zrcadly, světlem a tmou. Elipsy. A také průhledy pavilonem či kontrast techniky a přírody. To jsou základní kameny letošní hlavní expozice,“ popisuje její autor Jan Milt. Nejnovější floristické trendy budou díky spolupráci se Svazem květinářů a floristů ČR k vidění také v přízemí přístavby pavilonu A označované jako pavilon B.

O patro výš – v části přístavby označované jako pavilon C – bude k vidění soutěžní prezentace středních škol, Mendelovy univerzity v Brně a také Českého zahrádkářského svazu. Jeho expozice od známého floristy Zdeňka Kupilíka ponese název Emoce. Patří k ní i oblíbená pěstitelská poradna a posezení u vína.

Bohatý program bude připravený i na podiu v pavilonu A. Kromě řady odborných přednášek se návštěvníci mohou těšit na sérii floristických show, kde budou moci nahlédnout pod ruce špičkovým floristům – jde například o současnou mistryni ČR ve floristice Karolínu Žáčkovou, uznávané floristy či tváře známé z televizní obrazovky Kláru Franc Vavříkovou, Milana Dopitu a také Danu Makrlíkovou.

Na Zahradnické trhy dorazí zhruba 200 prodejců

Oblíbenou a tradiční součástí jarní výstavy jsou i velké Zahradnické trhy, které zaplní venkovní areál olomouckého výstaviště. „Již nyní na začátku dubna víme, že se k nám chystá bezmála dvě stě prodejců a stále přibývají další. Zhruba polovina z nich návštěvníkům výstavy Flora Olomouc nabídne zahradnický materiál jako například přísady, sazenice, konifery, semena, stromky, osivo, květiny, kaktusy a sukulenty. V nabídce bude také nářadí, skleníky či zahradní mechanizace,“ přiblížila Zuzana Chalupová, manažerka projektu, pod níž letošní Zahradnické trhy spadají.

Další program

V pavilonu E bude velkým lákadlem výstava bonsají nazvaná Bonsaje – umění z jiného světa, na níž se podílí zkušený sběratel Josef Valuch, který na olomoucké výstaviště dopraví unikáty ze své sbírky uložené v Bonsaimuseu Isabelia.

Na působivou kombinaci abstraktních obrazů a květinových aranžmá se návštěvníci mohou těšit v Oranžerii ve Smetanových sadech. A to díky dlouholeté spolupráci Výstaviště Flora Olomouc s Unií výtvarných umělců Olomoucka a s Mendelovou univerzitou v Brně.

Program v pavilonu H letos zajistí Asociace soukromých zemědělců a Sdružení Střední Morava. Zaměřený bude na prezentaci turistických cílů a agroturistiku. Ve venkovním areálu Samba bude připravený bohatý doprovodný program s přednáškami, workshopy a hudebními vystoupeními.

Pro návštěvníky jarní výstavy budou otevřené také Sbírkové skleníky ve Smetanových sadech. Vstup do nich budou mít jako každý rok zdarma.