Vyšetřování skončilo. Nehodu autobusů na D2 způsobil řidič, který při ní zahynul

Foto: Policie JMK

BRNO – Náročné prověřování střetu s mnoha zraněnými je u konce. Dálniční policisté ukončili prověřování vážné dopravní nehody dvou autobusů na dálnici D2 u Brna, ke které došlo loni v pondělí 17. července odpoledne.

Tragická dopravní nehoda dvou autobusů se stala v červnu 2023 na dálnici D2 u Brna. Nejen samotný zásah na místě události byl pro policisty náročný. Velmi složité bylo totiž také následné vyšetřování příčin dopravní nehody, prověřované jako trestný čin obecné ohrožení z nedbalosti. Podle policejního mluvčího Davida Chaloupky totiž policisté v případu museli vyslechnout desítky svědků a zraněných, kteří navíc byli převážně cizinci. Už zajištění tlumočníků do mnoha světových jazyků nebylo snadné. Mnozí cestující z autobusů také po nehodě z České republiky ihned odcestovali a tak s nimi museli policisté provádět potřebné úkony pomocí komunikace na dálku. Rozsáhlé bylo v případu také znalecké zkoumání a to jak z oboru dopravy, tak i z oboru zdravotnictví. K vyloučení technické závady na autobusu vypracoval podrobný znalecký posudek znalec z oboru, kterému byl k dispozici také zástupce distributora autobusů. Na otázky ke zdravotnímu stavu zemřelého řidiče před nehodou hledali vyšetřovatelé odpovědi v pitevním protokolu. Zdravotní indispozice se však nepotvrdila. Množství zdravotnické dokumentace k dalším jednotlivým zraněním cestujících čítá stovky listů. „Na základě všech těchto důkazů, výpovědí a dokumentů policisté dospěli k závěru, že nehodu způsobil řidič autobusu, který při nehodě zemřel. Hlavní příčinou byla nepřiměřená rychlost ve spojení s nedodržením bezpečné vzdálenosti,“ dodal Chaloupka.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.