Bez soli bychom zemřeli, ale pozor na ni! Víte, kolik soli denně konzumujete?

O tom, že sůl je pro lidský organismu naprosto nezbytná, nás již v útlém dětství přesvědčila pohádka Sůl nad zlato. Je tomu skutečně tak, bez soli bychom nemohli existovat. Na druhou stranu její dlouhodobý přebytek je pro člověka velmi škodlivý. Kolik zkonzumujete denně této bílé pochutiny, kterou mnozí z nás sypou ze solniček do svých talířů hlava nehlava?

Co říkají odborníci a jak se jimi Češi řídí

Odborníci většinou doporučují  5 g soli, tj. cca 2g sodíku, na den na dospělého zdravého jedince. Pro představu to je menší množství než jedna čajová lžička. U lidí trpících zvýšeným krevním tlakem se doporučují dokonce pouze 3 g soli na den. Ve skutečnosti ovšem Češi spořádají průměrně 16 g soli denně, což je trojnásobné překročení limitu.

Denní dávku soli můžete vyčerpat i v jednom menším jídle

Klasickou večeří, kterou sníte bez výčitek svědomí, protože ji považujete za relativně zdravou, je např. kvalitní klobáska (rozumějte tedy opravdu z masa a ne nějakých náhražek), celozrnná houska, několik plátků sýru a zelenina. Jenže netušíte, že dotyčná klobáska v sobě ukrývá 2,5-3 g soli a pár plátků tvrdého sýru přes 1 g soli. Zbytek limitu „dorazí“ trocha hořčice, houska, která je sice celozrnná, ale bohatě posypaná kmínem se solí. A to hovoříme pouze o večeři. Kde je snídaně a oběd?

Orientační obsah soli v některých potravinách

Relativně nízké množství soli najdeme (hodnoty uvádějí množství soli obsažené ve 100 g potravin) v bílém tvarohu 0,1 g, bílém jogurtu 0,1 g, sýru Cottage 1,1 g, uzená makrele 1,3 g; poměrně velké množství soli obsahuje sýr Eidam 1,7g (cca 6 plátků), tavený sýr 2 g (jedna větší kostka sýru), šunka 2 g (cca 6 plátků), kysané zelí 2,2g, salám Vysočina 2,5g; a doslova slanou bombou je např. sýr Korbáčik 3,3 g, Štramberská klobása 3,3 g (necelá jedna klobáska) či slané tyčky 3,5-6 g dle konkrétního druhu.

Člověk se až lekne, kde všude a hlavně kolik soli na něj číhá. Jak se vyhnout přesolování našeho organismu? Ne každý touží strávit v obchodě polovinu svého života studiem údajů o složení výrobků, které jsou mnohdy pouhým okem sotva viditelné. Zjednodušená rada zní: Omezte nákup průmyslově z pracovávaných potravin a naučte se připravovat pokrmy zejména ze základních surovin (maso, zelenina, ovoce, tvaroh atd.). Doma připravené jídlo solte jen minimálně, protože je pravděpodobné, že svůj limit soli jste již vyčerpali díky sýrům, salámům, slanému pečivu nebo jídle ve fast foodu.