Dobrodružství se špetkou romantiky aneb Jak probíhá let balonem

XIAOYI

Pomalu plujete vzduchem a kocháte se krajinou i městy, které máte jako na dlani. Kolem vás je ticho, a kromě ostatních vzduchoplavců nepotkáte ani živáčka. Vydejte se s námi na let balonem!

Historie balonového létání sahá téměř 250 let do minulosti, kdy bratři Montgolfiérové provedli první úspěšný let balonem se živou posádkou. Ta byla zatím pouze zvířecí, protože panovala představa, že nahoře není kyslík. Ale vše dobře dopadlo a vyrazit mohla i posádka lidská. A i když se z balónového létání nestala nikdy masová záležitost, své oblíbence má stále na celém světě. Česko nevyjímaje.

Na jakém principu létání balonem funguje

Možná vás to překvapí, ale kromě horkovzdušných balónů existují také balony, které se plní plynem. Konkrétně plynem, který je lehčí než vzduch, a může tak vynést do vzduchu nejen samotný balon, ale i celou posádku. Nevýhodou ovšem je vysoká hořlavost některých plynů.

Horkovzdušné balony fungují podobně, jen odpadá riziko vzplanutí. Létají díky vztlaku, který vznikne, když se balón napustí ohřátým vzduchem. Ten je lehčí než studený vzduch a vynese balon bez problému i několik stovek metrů vysoko. Textilie balonového obalu je navíc proti vysokým teplotám odolná.

Let balonem v 21. století

Dnes se balonem proletíte prakticky kdekoli po Česku, nehledě na roční období. Vybrat si tak můžete z řady míst, jako je například Český Ráj, Karlštejn, Olomouc i Brno. Chcete se kochat rozkvetlou krajinou, podzimními barvami nebo třeba sněhovou pokrývkou? Nic není problém!

Jen je potřeba zvolit termín, kdy nehrozí průtrže mračen ani silný vítr. Občas to může chvíli trvat, než se zadaří, ale ty výhledy za čekání stojí!

Z bezpečnostních důvodů se balónem létá jen v brzkých ranních hodinách nebo chvilku před západem slunce, kdy je nejklidnější termické proudění. Díky tomu je celý vyhlídkový let balónem ještě o chlup romantičtější.

Od rozbalení po hodinovou kochačku

Zážitek začíná příjezdem na místo startu. Tam je potřeba balon rozbalit, zkontrolovat a napustit nejprve studeným vzduchem. Jakmile je hotovo, zatápí se hořákem a posádka se urychleně přesouvá do koše. Ten může být malý jen pro pár osob, ale u větších balonů se do něj pohodlně poskládá klidně 24 osob.

Od počtu pasažérů se pak odvíjí i cena. Když se cena letenky rozpočítá mezi více lidí, vyjde zážitek samozřejmě levněji, než kdybyste se vydali na privátní let jen s pilotem.

Tak jako tak vás čeká hodinový let horkovzdušným balónem ve vybrané lokalitě, u kterého nikdy předem nevíte, kde přistanete. Letí se totiž rychlostí i směrem větru. I proto budete mít pocit, že je v balonu dokonalé bezvětří.

Přistání a přivítání do vzduchoplavecké rodiny

Jakmile uběhne hodina, je čas chystat přistání. Doufejte, že přistanete na místě s malebným jménem. Protože po přistání vás čeká slavnostní křest čtyřmi živly, díky kterému se stanete nejen právoplatným členem vzduchoplavecké rodiny, ale také šlechticem s přízviskem místa, do kterého jste právě přistáli.

Tato tradice nevznikla jen tak, základy má u bratří Montgolfiérů, kteří byli za svůj úspěšný let povýšeni do šlechtického stavu. Na nově získaný titul si společně připijete a pak už se jen necháte se dovézt na místo startu, ať nemusíte šlapat zpět pěšky. Není totiž problém během letu překonat vzdálenost 10 až 20 kilometrů.

Už víte, kterou lokalitu prozkoumáte z ptačí perspektivy jako první?

Široký výběr letů balonem i let jedinou vzducholodí v ČR najdete pohromadě na Adrop.cz.