Stát v rámci pomoci s elektřinou odpouští POZE. O co se jedná a kdo má nárok

Dříve diskutovaná pomoc státu občanům s enormním růstem cen energií má již konkrétní podobu. Momentálně se jedná o tři pilíře: zastropování cen elektřiny a plynu, státní příspěvek a odpuštění poplatku POZE. Tato zkratka však lidem příliš neříká. Donedávna totiž většina ani nevěděla, že se jedná o položku, kterou ve svých fakturách platí.

Co je POZE

Zkratka označuje tzv. podporované zdroje energie. Pokud se k výrobě elektřiny používají uhelné a atomové elektrárny, je výroba velkoobjemová, tudíž relativně levná. Na první pohled mohou být dodavatelé i odběratelé spokojeni. Je zde však problém znečištění životního prostředí, za které platíme mnohdy daň nejvyšší, a to vlastním zdravím. Z ekonomického hlediska pak rostou náklady např. v oblasti zdravotního pojištění, prostřednictvím kterého se nám má dostat alespoň základní léčby. Proto dochází k podpoře alternativních zdrojů energie, které životní prostředí zatěžují méně. Jejich nevýhodou však je jejich poměrně vysoká cena.

Kdo POZE platí

Poplatek POZE u elektřiny platí odběratelé, tedy kromě podniků a podnikatelů také domácnosti. Je automaticky obsažen v ceně elektřiny, konkrétně v regulované části ceny. To je právě ta část, kterou váš obchodník s energiemi neovlivní a která je stejná nehledě na to, jestli odebíráte elektřinu od ČEZu, Innogy či někoho jiného.

Odpuštění POZE

Poplatek POZE se prozatím odpouští v období od 1. 10. 2022 do 31. 12. 2023. Odpuštění poplatku POZE se týká všech zákazníků (na rozdíl od jiných forem pomoci), tedy domácností i podnikatelů. K odpuštění dochází automaticky, nemusíte se o nic starat.

Kolik konkrétně ušetříte

Odpuštěním poplatku ušetří domácnosti i firmy 599 Kč za každou megawatthodinu (MWh) odebrané elektřiny. Kolik POZE činí ve vašem případě, zjistíte následně ze svého vyúčtování. Pokud chcete znát orientační úsporu již nyní, můžete využít on-line kalkulačku. Pro výpočet je nutné znát svou distribuční sazbu a roční spotřebu elektřiny.