Pokud rádi pečete, nezoufejte. Přinášíme vám dva recepty na sladké dobroty, které lze upéct i bez vajec. Přesto bude výsledek nadýchaný a chutný, a navíc bude odpovídat i racionálnímu stravování.
Banánové placičky – základní recept
Suroviny:
Mohlo by vás zajímat
- 3 velké hodně zralé banány
- 75 g cukru
- 75 g tuku (olej, rozpuštěná Hera nebo máslo)
- 180 g hl mouky
- 120 g ovesných vloček
- Vanilkový cukr
- Špetka soli
- ½ prášku do pečiva
- Trocha strouhaného kokosu na chuť
- Trocha skořice
- Případně trochu předem namočeného sušeného ovoce a semínek (slunečnicová semínka, oříšky, rozinky, brusinky)

Postup:
Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si plech vyložený pečicím papírem. Pro jistotu jej ještě můžete vymazat tukem, placičky se rády přichytávají.
Rozmixujte banány. Přidejte k nim cukr, tuk, skořici, sůl a dobře promíchejte. Přidejte ovesné vločky, hladkou mouku (do trochy mouky vmíchejte prášek do pečiva a odložte bokem). Opět vše míchejte, až se těsto pěkně spojí, a nakonec rychle vmíchejte odloženou mouku s práškem. Pomocí lžíce tvořte větší placičky a pokládejte na plech. Těsto by mělo být husté, jeho konzistence se hodně odvíjí od banánů. V případě potřeby ho zahustěte kokosem, moukou či ovesným vločkami.
Pečte dozlatova, cca 20 minut. (Tmavou barvu placiček na fotce způsobilo přidání trochy kakaa, není však vůbec nutné.) Banánové těsto je vláčné. Placičky zůstanou (pokud nemáte doma vyloženě suchý vzduch) ještě několik dní po upečení měkké.
Banánový perník – odvozeno od základního receptu
Suroviny:
- 3 velké hodně zralé banány
- 75 g cukru (je lepší nahradit řidší marmeládou)
- 75 g tuku (olej, rozpuštěná Hera nebo máslo)
- 180 g hl mouky
- 120 g ovesných vloček
- Cca 100 ml vlažné vody
- Vanilkový cukr
- Špetka soli
- ½ prášku do pečiva
- Kakao a perníkové koření (nebo skořice, mletý badyán a mletý hřebíček)
- Případně trochu předem namočeného sušeného ovoce a semínek (slunečnicová semínka, oříšky, rozinky, brusinky).
Postup:
Postupujeme podobně jako v předešlém receptu. Toto těsto však musí být řidší, protože ho potřebujeme nalít/rozmazat do menšího pekáčku, proto jej případně zředíme vodou dle potřeby. Peče se cca 35 až 45 minut, až těsto chytne zlatavý nádech a nelepí se na špejli.

