Jánošíkův dukát v Rožnově hostil 17 souborů, nechyběla ani ostravská Šmykňa

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM – Během posledního víkendu se ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm uskutečnil 23. ročník festivalu Jánošíkův dukát.

Přehlídka se zaměřila na slovenský folklor a od pátku 5. srpna až do neděle 7. srpna se v Dřevěném městečku představilo sedmnáct uměleckých souborů.

Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Mezi vystupujícími byly skupiny také z České republiky. Jmenujme zejména ostravskou Šmykňu, protože právě ona patří k souborům, které díky preciznímu provedení programu u diváků sklidily bouřlivý potlesk.

Všechny vystupující soubory se věnují slovenským lidovým písním, tancům a zvykům. Kromě českých umělců se představily skvělé soubory ze Slovenska, Bulharska, Maďarska a Rumunska.

Pořadatelem festivalu je spolek Jánošíkov dukát, Obec Slovákov, Folklorní spolek Púčik z Brna, Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, Světové sdružení Slováků v zahraničí a město Rožnov pod Radhoštěm.

Právě soubor Púčik z Brna letos obdržel na nedělním galavečeru, během kterého se v pásmu krátkých programů představily všechny soubory, putovní cenu festivalu, a to z rukou ředitele Valašského muzea, Jindřicha Ondruše.

Foto/raš/Ostravský soubor Šmykňa/ Na fotografii je zachycena jejich fantastická synchronizace tanečních figur