Cyklistický výlet tří kamarádů se na Ovčárně změnil v životní drama

JESENICKO – Starší cyklista dnes krátce po obědě zkolaboval v místě vzdálením asi 800 metrů pod střediskem Ovčárna. Událost měla být přátelským cyklistickým výletem, místo toho začal boj o život. Muž se na kole opozdil za kamarády ve stoupání, udělalo se mu špatně a přímo na cestě zkolaboval.

„Naštěstí šla kolem turistka se zdravotnickým vzděláním, zavolala hned pomoc a začala s laickou resuscitací. I my jsme byli na místě velice rychle, a pacientovi okamžitě nasadili automatizovaný externí defibrilátor,“ uvedl 16. září k záchraně bezvládného cyklisty Jiří Hejtmánek, zasahující člen Horské služby Jeseníky.

Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Přístroj po prvním výboji ale životní funkce muže neobnovil. Horští záchranáři tedy pokračovali v resuscitaci do následného příjezdu vozu Zdravotnické záchranné služby s lékařem.

Poté pro pacienta, kterému díky lékařům už začalo opět bít srdce, přilétl i vrtulník. Na heliport a do vrtulníku se dostal pacient za pomocí horské služby a zdravotnických záchranářů už ve stabilizovaném stavu. Poté byl transportován do ostravské fakultní nemocnice.