Hledá se závadné polské maso. Probíhají kontroly na hranicích i silnicích do vnitrozemí

LIBERECKÝ KRAJ – Státní veterinární správa ve spolupráci s Policií ČR a celní správou začala včera provádět intenzivní kontroly přepravy potravin včetně hovězího masa pocházejícího z Polska. Jde konkrétně o podezřelé hovězí maso, které bylo nedávno dodáno také na český trh a pocházelo z nelegálních jatek v Polsku, kde poráželi nemocné krávy.

Kontroly probíhají na hraničních přechodech a na hlavních tazích v severních příhraničních regionech sousedících s Polskem, tedy i v Libereckém kraji. V rámci společných kontrol policisté a celníci zastavují vozidla, která následně veterináři kontrolují, co se týče přepravy živočišných potravin. Pokud je ve voze převáženo hovězí maso, řidiči musí předložit potvrzení o původu masa a z jakých jatek pochází. Veterinární inspektoři při zachycení polského hovězího masa odeberou vzorky, které jsou následně vyšetřovány na prokázanou léčbu zvířat antibiotiky, je provedeno senzorické posouzení a vyšetření na přítomnost salmonel.

Pokud jde o zjištěné závady, v naprosté většině se prozatím jedná o závady administrativního rázu. V Rynolticích na Liberecku se podařilo zachytit zásilku masa, u níž řidič nebyl schopen prokázat, odkud maso pochází. V nákladovém prostoru chladicího vozu české firmy z Varnsdorfu bylo objeveno neoznačené maso, jehož původ nebyl schopen řidič dokázat. Nyní řidiče i jeho firmu čekají nepříjemná jednání s úřady.

Veterináři, policisté a celníci budou kontroly chladicích vozů provádět na hranicích s Polskem i na silnicích vedoucích do vnitrozemí ještě nejméně následující tři dny.

Ilustrační foto